Sotheby's: jaunais TUA regulējums samazina dārgo īpašumu darījumu skaitu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Jaunais termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanas regulējums, kas stājās spēkā septembrī, jau samazinājis dārgo īpašumu darījumu skaitu, atzina starptautiskās nekustamo īpašumu kompānijas «Baltic Sotheby's International Realty» («Sotheby's») valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs.

Viņš atgādināja, ka no 1.septembra ir mainījies likums attiecībā uz TUA iegūšanas kritērijiem. «Pirmkārt, ir pacelts minimālais nekustamā īpašuma iegādes slieksnis no 143 līdz 250 tūkstošiem eiro. Otrkārt, likumā ir paredzēts kadastrālās vērtības būtisks pieaugums – no 30 tūkstošiem līdz 80 tūkstošiem eiro. Tādēļ, ja iepriekš bija virkne darījumu, kam nevajadzēja veikt vērtējumu, jo kadastrālā vērtība atbilda likumā noteiktajam slieksnim, tad tagad ir skaidrs, ka šādu darījumu būs ļoti maz, jo tādu

īpašumu, kuru kadastrālā vērtība ir 80 tūkstoši eiro un vairāk, ir diezgan maz.

Tās būs tikai dārgas privātmājas Jūrmalā vai Mežaparkā. Dzīvokļu sektorā tādas kadastrālās vērtības gadās reti. Treškārt, ir iemaksa budžetā 5% apmērā no iegādātā nekustamā īpašuma vērtības,» atzīmēja Rozenbergs.

«Sotheby's» analīze liecina, ka 2013.gadā un 2014.gadā līdz septembrim vidēji mēnesī notika ap 30 darījumiem virs 200 tūkstošiem eiro. Savukārt septembrī kopā ir tikai 13 darījumu virs 200 tūkstošiem eiro. No tiem desmit ir

par 250 tūkstošiem un uz augšu un lielāko daļu ir veikuši nerezidenti.

«Tāpat, ja runājam par pircēju konjunktūru, tad līdz 1.septembrim lielākā daļa bija Krievijas pircēji, kā arī citas NVS valstis – Ukraina, Kazahstāna, Uzbekistāna. Tāpat arī Gruzija. Kamēr pastāvēja iepriekšējais regulējums, ļoti strauji uz augšu kāpa Ķīnas pircēji, ierindojoties jau trešajā ceturtajā vietā. Atgādināšu, ka iepriekš TUA varēja saņemt par īpašumu iegādi 100 tūkstošu latu vērtībā republikas pilsētās un Rīgas plānošanas reģionā vai 50 tūkstošu latu vērtībā reģionos. Ķīnieši, būdami ļoti pragmatiski pircēji, interesējās par iespēju pēc iespējas lētāk iegūt TUA, kas tālāk jau dod iespējas ceļot Šengenas zonas valstīs. Viņiem Jūrmala ir pilnīgi svešs jēdziens un «Jaunā viļņa» apmeklēšana galīgi neinteresē.

Attiecīgi 50 tūkstoši latu viņiem laikam bija lētākais piedāvājums Eiropā

un tad arī sekoja masveidīgas īpašumu iegādes, piemēram, Ozolniekos. Turklāt 100 tūkstoši latu attiecās ne tikai uz Rīgu vai Jūrmalu, bet arī uz Rīgas plānošanas reģionu. Tas ir ļoti īpatnējs veidojums, kas tā kā tāds tauriņš šaurā koridorā aiziet uz abām pusēm no Rīgas. Līdz ar to Kandavā īpašumi bija jāiegādājas par 100 tūkstošiem, bet tepat Rīgas pievārtē Ozolniekos par 50 tūkstošiem latu. Tas pats attiecas uz citām vietām – Valmiera ir republikas pilsēta, Cēsis nē.

Attiecīgi Valmierā darījumi nenotiek, Cēsīs notiek. Kur tur ir loģika?

Pēc manām domām šis dalījums galīgi neatspoguļoja reālo situāciju. Piemēram, kurš pirks īpašumu Daugavpilī par 100 tūkstošiem latu, ja par to pašu summu var iegādāties īpašumu Rīgā vai Jūrmalā? Tikai tad, ja viņam Daugavpilī ir bizness un tur reāli arī ir jābūt klāt. Līdz ar šo neloģisko dalījumu mēs nodarījām pāri reģionu iespējām piesaistīt naudu nekustamajiem īpašumiem,» atzina «Sotheby's» valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, jaunais regulējums šajā ziņā ir vēl īpatnējāks – 250 tūkstoši eiro bez jebkādas gradācijas.

«Tas nozīmē, ka šajā tirgū paliek tikai Rīga un Jūrmala.

Vēl varbūt būs pa kādam darījumam Pierīgā, piemēram, Ādažos, Saulkrastos. Varbūt būs pa kādam darījuma Ventspilī, Liepājā, bet tas jau tad būs saistīts ar biznesa vajadzībām. Tas arī ir viss. Pa vidu var būt kāds ļoti skaists un pievilcīgs īpašums laukos, bet tur atkal ir cits ierobežojums – klāt nedrīkst būt lauksaimniecības un mežu zeme,» norādīja Rozenbergs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu