Komisija un nolīgtā personālatlases firma VID ģenerāldirektora amata kandidātu izvērtēšanai pakļauta interešu konfliktiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Komisija un nolīgtā personālatlases firma Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidātu izvērtēšanai pakļauta interešu konfliktiem, šodien vēsta laikraksts «Diena».

Laikrakst ziņo, ka SIA «Eiro personāls», uz kuras veikto kandidātu kompetenču novērtējumu paļausies komisija, pieder šovasar bez konkursa Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdē ieceltajai Artai Birumai. Biruma slimnīcas valdē iecelta pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītās veselības ministres Andas Čakšas ieteikuma. Savukārt vienam no pieciem atlases komisijas locekļiem – finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) biroja vadītājam Ringoldam Beinarovičam – otrdien sēdes laikā nācies atzīt atrašanos interešu konfliktā un atstatīt sevi no lemšanas, kad tika intervēti kandidāti.

Iespējams, dziļākais zemūdens akmens atlases komisijas darbā, pēc laikraksta vēstītā, slēpjas Beinaroviča senajās un privātajās attiecībās ar bijušo VID Finanšu policijas pārvaldes vadītāju Kasparu Podiņu, kurš nesen pēc kosmētiskajām pārmaiņām VID tika samainīts amatiem ar Muitas policijas pārvaldes direktoru Ediju Ceipi. Laikraksts norāda, ka Beinarovičs ar Podiņu ir skolasbiedri, kurus vieno teju ģimeniskas saites. Laikraksta rīcībā ir fotogrāfijas no privātām svinībām, kurās kopā ar finanšu ministres biroja vadītāju izklaidējies arī Podiņš ar dzīvesbiedri, un tas noticis tieši laikā, kad tika pieņemti politiski lēmumi par VID rotācijām. Tās beidzās labvēlīgi Podiņam, lai gan sākotnēji tika apspriests variants arī par VID vadošo darbinieku aizrotēšanu. Kāda VID amatpersona «Dienai» neoficiālā sarunā norādījusi, ka Podiņš par savu karjeru bijis mierīgs, atsaucoties uz attiecībām ministres birojā. Beinarovičs gan to noliedz: «Kasparu Podiņu pazīstu kopš skolas laikiem, taču viņa profesionālo darbību neesam apsprieduši.»

Otrdien, kad atlases komisija tikās ar VID ģenerāldirektora amata kandidātiem, intervējot Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektoru Kristapu Klausu, Beinarovičs atzinis, ka jūt interešu konfliktu un no lēmuma atturēsies, jo Klauss vienlaikus ir arī Beinaroviča kolēģis finanšu ministres birojā. Klauss, kurš negaidīti trešdien atsauca savu kandidatūru VID amatam, ir Reiznieces-Ozolas ārštata padomnieks.

Klauss kuluāru sarunās tika minēts kā premjera Māra Kučinska (ZZS) un Reiznieces-Ozolas favorīts pretendentu vidū. Tāpēc viņa izstāšanās bija negaidīta un pastiprināja aizdomas, ka aizkulisēs partijas jau vienojušās par citu kandidātu – Latvijas Bankas (LB) Finanšu stabilitātes pārvaldes vadītāja vietnieku Andri Ņikitinu. Neviens «Dienas» uzrunātais politiķis gan nav atzinis, ka Ņikitinu lobētu LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs. «Kandidātus neapspriežu nedz ar politiķiem, nedz uzņēmējiem. Komisijai jāvērtē objektīvi un netraucēti, es gaidu rezultātu,» apgalvoja finanšu ministre. Arī premjers laikrakstam noliedza, ka starp VID ģenerāldirektora kandidātiem viņam būtu kāds favorīts, tāpat noliedza arī runas, ka koalīcijā meklēta vienošanās par atbalstu Ņikitinam apmaiņā pret balsīm, kas nepieciešamas bijušā Latvijas vēstnieka ASV dzīvesbiedres Guntas Razānes apstiprināšanai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatā. «Man nav favorīta un nav bijis,» par VID ģenerāldirektora kandidātiem apgalvo Kučinskis.

Trešajā, noslēdzošajā VID ģenerāldirektora atlases kārtā lēmumu pieņems pēc diviem posmiem: intervijas ar katru kandidātu, ko komisija veikusi jau pirmdien, kā arī pretendentu vadības kompetenču izvērtējuma, ko, kā uzsver Valsts kanceleja, veikšot «neatkarīgi personālvadības speciālisti». Šim uzdevumam Valsts kanceleja noalgojusi «Eiro personālu», kura īpašniece ir Biruma. Viņa skaidrojusi, ka esot tikai kompānijas īpašniece, bet pēdējos gados firmu operatīvi nevadot un pat neesot informēta par visiem līgumiem. Tagad Biruma pieteikusies izsludinātajā konkursā uz Stradiņu valdes locekļa amatu.

Valsts kancelejas direktors un VID ģenerāldirektora atlases komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Krieviņš ceturtdien laikrakstam prognozēja, ka lēmums par VID ģenerāldirektora atlases uzvarētāju, visticamāk, tikšot pieņemts jaunnedēļ, jo vēl jāsagaida «Eiro personāla» kompetenču novērtējuma rezultāti, «lai varētu uz to bāzes pieņemt gala lēmumu». Vēl VID ģenerāldirektora atlases komisijā bez tās priekšsēdētāja iekļauts Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne un Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Jau ziņots, ka konkursā uz VID ģenerāldirektora amatu tika saņemti 19 pieteikumi, bet konkursa komisija lēma uz konkursa otro kārtu virzīt astoņus pretendentus. Savukārt VID ģenerāldirektora konkursa trešajai kārtai tika virzīti Ņikitins, Klauss, kā arī Kaspars Rumba un Ilze Cīrule.

Šogad jūnija vidū izsludinātais atklātais konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu beidzās bez rezultāta, jo komisija pieņēma lēmumu nevienu no pretendentiem nevirzīt uz atlases trešo kārtu vadības kompetenču izvērtēšanai. Pēc tam Reizniece-Ozola mēģināja dienesta vadītāju atrast neformālās sarunās un izraudzījās Valsts vides dienesta ģenerāldirektori Ingu Koļegovu, kura gan atsauca savu kandidatūru. Kā vēlāk izrādījās, VID izvērtēja Koļegovas administratīvā pārkāpuma lietas materiālus un secināja, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās nav norādījusi pilnīgu un patiesu informāciju par darījumiem lielā apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu