Naudas trūkuma dēļ VMD katru gadu riskē ar meža ugunsgrēku neatklāšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Naudas trūkuma dēļ Valsts meža dienests (VMD) katru gadu riskē ar meža ugunsgrēku neatklāšanu, šodien Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā norādīja Valsts meža dienesta ģenerāldirektors Andis Krēsliņš.

Ar meža ugunsgrēku dzēšanu nodarbojas Valsts meža dienests un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Lai arī pavasaris tikai nesen sācies, šogad reģistrēti 130 meža ugunsgrēki un liesmas plosījušās 173 hektāru platībā. Krēsliņš norādīja, ka aktīvs ugunsbīstamības periods atkārtojas 7 līdz 10 gadu laika periodā. Pēdējo reizi plaši meža ugunsgrēki Latvijā konstatēti 2006.gadā, līdz ar to Krēsliņš prognozē, ka neizbēgami atkal varam tuvoties plašām ugunsnelaimēm. Plaši ugunsgrēki var notikt, ja vairākas nedēļas valstī būs augsta ugunsbīstamības klase.

VMD šobrīd trūkst cilvēku, lai savlaicīgi pamanītu meža ugunsgrēkus un tos nodzēstu.

Arī autotransports ir nolietots. Lielu palīdzību meža ugunsgrēku dzēšanā sniedz VUGD. Izceļoties meža ugunsgrēkam, neatkarīgi no meža īpašnieka uz notikuma vietu dodas VMD darbinieki, taču, ja dienests netiek galā, tad palīdzību sniedz VUGD.

Lai savlaicīgi reaģētu uz meža ugunsgrēkiem, Zemkopības ministrija (ZM) apsver ieviest videonovērošanas kameras

, kā to šobrīd izdarījušas vairākas Eiropas valstis.

Plašāk par pašreizējo situāciju meža ugunsgrēku likvidēšanā un risinājumiem tiks norādīts ziņojumā, kuru ZM drīzumā plāno iesniegt valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu