Ašeradens: Lēmumu par nodalītā «Latvijas Gāzes» uzņēmuma akciju iegādi valdība pieņems rudenī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lēmumu par nodalītā AS «Latvijas Gāze» (LG) gāzes pārvades uzņēmuma akciju iegādi valdība plāno pieņemt šā gada rudenī, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem stāstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V). Politiķis sacīja, ka patlaban ir noslēgusies konsultantu atlase, kas valstij sniegs ieteikumus, kā rīkoties ar LG nodalītā uzņēmuma akcijām.

Ministrs neatklāja, ar kuru konsultantu tiks slēgts līgums, taču viņš atklāja, ka līguma slēgšana ir noslēguma stadijā.

Tāpat Ašeradens atzina, ka šā gada rudenī plānots informēt valdību par konsultanta ieteikumiem, kad arī valdībai būs jāizdara izvēle - iegādāties no LG nodalītā gāzes pārvades uzņēmuma akcijas vai neiegādāties.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka, pirms valdība pieņems lēmumu, tiks veikta izpēte, un šā gada oktobrī par iespējamajiem variantiem valdību informēs ekonomikas ministrs.

Premjers atzina, ka, pirms pieņemt lēmumu, paralēli būs jānoskaidro kaimiņvalstu viedoklis, jāiegūst informācija par notiekošo tirgū un jāizzina citi jautājumi. «Katrā ziņā ministri ir vienisprātis, ka valstij ir jāsaglabā kontrole gāzes pārvades uzņēmumā,» piebilda Kučinskis.

Kā iepriekš stāstīja Ašeradens, pastāv trīs varianti, kā rīkoties ar nodalītā LG uzņēmuma akcijām. Pirmkārt, valsts neiegādājas daļas nodalītajā LG uzņēmumā. Otrkārt, valsts iegādājas vairāk nekā 50% akciju nodalītajā LG uzņēmumā. Treškārt, valsts iegādājas minimālu kapitāldaļu skaitu.

Lai izvērtētu Latvijai atbilstošāko variantu, valdība atļāva EM piesaistīt starptautisku konsultantu, kurš izvērtēs visus scenārijus. Ministrs stāstīja, ka konsultants tiks meklēts starptautiski pēc iespējas ātrāk, lai jau līdz šā gada 1.novembrim EM varētu iesniegt valdībā konsultanta atzinumu un EM pozīciju attiecībā uz to, kā valstij vajadzētu rīkoties ar LG nodalītā uzņēmuma akcijām.

Ašeradens stāstīja, ka šā gada beigās ir jābeidzas LG tehniskajai sadalīšanai un jau tagad EM vēršas dažādi interesenti, kuri vēlas zināt potenciālo valdības rīcību attiecībā uz LG akcijām, tāpēc līdz gada beigām ir jābūt skaidrai valdības pozīcijai.

Viņš arī informēja, ka esošais LG akcionārs «Marguerite» fonds joprojām ir gatavs saglabāt savas daļas gāzes pārvades uzņēmumā pēc tā sadalīšanas.

Pēc Ašeradena domām, no trim iespējamajiem variantiem vēlamais variants ir iegādāties vairāk nekā 50% LG nodalītā uzņēmuma daļu, kā tas ir pārējās Baltijas valstīs. «Taču, ja konsultants piedāvās citu risinājumu, Latvijai nebūs obligāti jāiegādājas 50% daļu nodalītajā LG uzņēmumā,» piebilda ekonomikas ministrs.

22.februārī tika izsludināti Saeimas pieņemtie grozījumi Enerģētikas likumā par gāzes tirgus atvēršanas un LG sadalīšanas nosacījumiem. Likuma grozījumi paredz, ka uzņēmumam LG līdz 2017.gada 3.aprīlim ir jānodala gāzes pārvade un uzglabāšana no sadales un tirdzniecības, izveidojot divus uzņēmumus. Savukārt līdz 2017.gada 31.decembrim vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglābšanas uzņēmumam (sistēmas operatoram) būs jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar gāzes tirdzniecību un sadali.

Savukārt šā gada 22.martā LG akcionāri ar pārliecinošu balsu vairākumu vienojās par LG reorganizācijas sākšanu, līdz 2017.gada 3.aprīlim nodalot no sabiedrības Enerģētikas likumā paredzēto mantu.

LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis akcionārus informēja, ka LG padome lēma sadalīt koncernu, izveidojot divas meitassabiedrības. Abi uzņēmumi būs akciju sabiedrības ar nodalītiem aktīviem un neatkarīgiem akcionāriem - viens uzņēmums nodarbosies ar gāzes tirdzniecību un sadali, bet otrs - ar gāzes uzglabāšanu un pārvadi. Kalvītis skaidroja, ka LG īpašumtiesību nodalīšana nebūs vienkāršs process, jo katram akcionāram, kas nevarēs būt nodalītā LG gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā, būs jālemj par savu akciju pārdošanu.

Ašeradens iepriekš intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka LG jaunais akcionārs «Marguerite Fund» apliecinājis, ka vēlas būt arī akcionārs nodalītajā LG gāzes pārvades uzņēmumā, tādējādi atvieglojot Latvijas lēmumu par iesaisti LG nodalītajā uzņēmumā.

«Marguerite Fund» tikšanās laikā ar ministru apliecinājis vēlmi palikt kā LG akcionārs nodalītajā gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmumā. «To zinot, Latvija varēs vieglāk iesaistīties potenciālajā pārvades un uzglabāšanas sistēmas uzņēmuma iegādes procesā, jo samazināsies valsts izmaksas un riski,» piebilda ekonomikas ministrs.

Ašeradens uzskata, ka Latvijai ir svarīgi iegādāties nodalīto LG uzņēmumu, jo valstij ir jānodrošina stabils gāzes tirgus atvēršanas pārejas periods. «Ja izveidojas vienots Baltijas gāzes tirgus, valdība var skatīties citus risinājumus, bet šajā brīdī man šķiet, ka pārejas posmā valstij ir jābūt šī uzņēmuma akcionārei,» sacīja ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu