KNAB aktīvāk pievērsīs uzmanību ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) plāno aktīvāk pievērsties ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījumu atklāšanai un izmeklēšanai, liecina grozījumi KNAB pamatnostādnēs 2015.-2020.gadam.

Minētās KNAB pamatnostādnes ir izstrādātas apstiprinātas 2015.gadā, taču saistībā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām tajās līdzās esošajām prioritātēm iecerēts noteikt, ka KNAB pastiprinātu uzmanību pievērsīs ar korupciju saistītu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un grāmatvedības pārkāpumu novēršanai, atklāšanai, kā arī ar ārvalstu amatpersonu kukuļošanu saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem saskaņā ar OECD rekomendāciju.

«Pamatnostādnēs ir nepieciešams noteikt kā prioritāti pasākumus, kas vērsti uz KNAB centienu un spēju nostiprināšanu, lai atklātu un izmeklētu ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījumus, kā arī lai novērstu un apkarotu ar korupciju saistītu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un grāmatvedības pārkāpumus,» vēsta pamatnostādņu grozījumu teksts.

Lai sekmīgi īstenotu noteiktās izmaiņas, KNAB nepieciešams papildināt pamatnostādnēs ietverto aprakstošo daļu, papildus, ietvert darbību pasākumu kopumu, lai uzlabotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un uzlabotu ārvalstu amatpersonu kukuļošanas izmeklēšanu un atklāšanu.

Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas ziņojumā Latvijai izteiktas 42 rekomendācijas. Ziņojumā atzinīgi ir novērtēti Latvijas veiktie pasākumi, lai uzlabotu informētību par ārvalsts amatpersonu kukuļošanu gan publiskajā, gan privātajā sektorā, lai veicinātu atbilstības un iekšējās kontroles pasākumu ieviešanu privātajā sektorā. Atzinīgi tiek novērtēti arī tie tiesību akti, kas vērsti uz kukuļu atklāšanu, veicot nodokļu auditu, un ieteica Latvijai nodrošināt, lai šis pasākums adekvāti tiktu attiecināts arī uz ārvalstu amatpersonu kukuļošanu.

Valdība par grozījumiem KNAB pamatnostādnēs 2015.-2020.gadam lems 9.augustā.

Jau ziņots, ka līdz ar Latvijas pievienošanās raksta iesniegšanu Francijas Ārlietu ministrijai Parīzē 1.jūlijā, Latvija kļuvusi par pilntiesīgu OECD 35.dalībvalsti. Ministru prezidents Māris Kučinskis un OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija (Angel Gurría) 2.jūnijā Parīzē parakstīja līgumu par Latvijas pievienošanos OECD. Savukārt 16.jūnijā Saeima pieņēma likumu «Par 1960.gada 14.decembra Konvenciju par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju un līgumu par Latvijas Republikas pievienošanās Konvencijas par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas nosacījumiem», kurš stājās spēkā 30.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu