Šadurskis: īsais budžeta izskatīšanas laiks Saeimā nenozīmēs to, ka process būs formāls

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Inkēns/Saeimas kanceleja

Īsais nākamā gada valsts budžeta izskatīšanas laiks Saeimā nenozīmēs to, ka process būs formāls, trešdien saņemot budžeta portfeli ar pavadošo 19 likumprojektu paketi, kā arī likumprojektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015.-2017.gadam, žurnālistiem atzina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.

Viņš atzīmēja, ka deputāti vienmēr ir sūdzējušies par īsu priekšlikumu iesniegšanas termiņu budžeta likumprojektam, taču pauda pārliecību, ka laika priekšlikumiem pietiks.

Tāpat Šadurskis stāstīja, ka brīdī, kad valdība pieņēma nākamā gada budžetu, viņš visiem deputāti nosūtījis elektronisko vēstuli ar interneta saiti, kur budžeta projekts ir pieejams. «Tas nozīmē, ka nebūs tā, ka deputāti budžetu redzēs pirmo reizi,» teica komisijas vadītājs.

Viņš pastāstīja, ka trešdien Saeimas Budžeta komisija sāks jau skatīt budžeta projektu, lai varētu ar to ātrāk iepazīties. Paredzēts iztaujāt gan atbildīgos ministrus, gan Valsts ieņēmumu dienesta vadītāju. Savukārt ceturtdien, 11.decembrī, paredzēts, ka Saeima budžetu jau formāli nodos izskatīšanai komisijās.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pēc budžeta saņemšanas pauda gandarījumu, ka nākamā gada valsts budžetā īpaša uzmanība pievērsta sociālās atbildības un nacionālās drošības jautājumiem, kas ir īpaši svarīgi ģeopolitiskajā situācijā.

Arī Saeimas spīkere uzsvēra, ka laiks priekšlikumu iesniegšanai budžetam būs pietiekams, tomēr salīdzinoši īss.

Finanšu ministrs Jānis Reirs atzīmēja, ka gan viņam, gan premjerei Laimdotai Straujumai, kā arī Saeimas spīkerei un budžeta komisijas vadītājam 2015.gada valsts budžets ir pirmais budžets patreizējos amatos.

Amatpersonas uzsvēra, ka nākamā gada budžetu galīgajā lasījumā ir būtiski pieņemt 17.decembrī, lai atliktu laiks tehniskiem darbiem un Valsts prezidentam tā izsludināšanai. Citādi Latvijai varētu nākties prezidentūru Eiropas Savienības Padomē sākt bez pieņemta budžeta, turklāt gada sākumā būtu krietni mazāk līdzekļu, ko valstij tērēt.

Jau vēstīts, ka valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamgad prognozēti 7,253 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,471 miljarda eiro apmērā, liecina likumprojekts par valsts budžetu 2015.gadam. Salīdzinājumā ar 2014.gada plānu nākamgad paredzēts ieņēmumu palielinājums 208,6 miljonu eiro apmērā, bet izdevumu palielinājums - 283,3 miljonu eiro apmērā.

Nākamā gada budžetā deficīts plānots 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 217,961 miljons eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu