Eksperte: Dalība ES projektos saistīta ar risku, ka nāksies atmaksāt saņemto finansējumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Dalība konkursos par līdzfinansējumu no Eiropas Savienības (ES) fondiem kompānijām ir saistīta ar risku, ka nāksies pilnībā atdot saņemtos līdzekļus, intervijā aģentūrai LETA sacīja kompānijas «Eurofondi.lv» konsultante un semināru vadītāja Natālija Kožemjakina.

Projektu realizācija vienmēr nozīmē, ka ne tikai jāiztērē nauda, bet arī jāuzrāda rezultāts, kāds bija ieplānots, skaidro eksperte. Piemēram, jānoorganizē divi pasākumi, jāapmāca desmit cilvēki, jāveic vienas ēkas renovācija, jāiepērk piecas vienības un tā tālāk. Ja šie noteikumi netiek izpildīti, tad kompānijai tiek piemērotas stingras sankcijas un tai nākas atdot visus izlietotos līdzekļus.

Cits nopietns risks ir saistīts ar savu spēku un iespēju nepienācīgu novērtējumu pieteikuma rakstīšanas brīdī. Piemēram, liela problēma ir saistīta ar pievienotās vērtības nodokli (PVN). Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka katrā programmā atsevišķā punktā jāatrunā, vai PVN tiek iekļauts projekta izdevumos. Gadās, ka tikai pēc līguma parakstīšanas uzņēmums pievērš uzmanību PVN.

«Manā praksē bijuši gadījumi, kad es esmu sniegusi konsultācijas tieši par PVN jau projekta realizācijas gaitā. Firma nebija ņēmusi vērā PVN un tai nācās atteikties no projekta. Tāda iespēja ir paredzēta: kompānijai nav sasietas rokas līdz mūža galam. Bet tad jāsaprot, ka līguma nosacījumu nepildīšanas laikā visa saņemtā nauda būs jāatdod,» norādīja Kožemjakina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu