Koalīcija turpinās diskusijas par nākamā gada budžetu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdošās koalīcijas politiķi šodien turpinās diskusijas par nākamā valsts gada budžetu. Ministru kabinetā šodien plkst.13.30 paredzēta iknedēļas koalīcijas sanāksme, bet no plkst.14 sāksies partneru sarunas par 2018.gada budžetu.

Pagājušajā nedēļā politiķi vēl nespēja vienoties par budžeta jautājumiem, ņemot vērā nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) lielo papildu līdzekļu pieprasījumu demogrāfijas pasākumiem. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) ceturtdien pēc sanāksmes žurnālistiem uzsvēra, ka šis ir «normāls budžeta veidošana process» un diskusijas turpināsies.

Nacionālā apvienība uzskata, ka svarīgs ir atbalsts daudzbērnu ģimenēm, un šajā jautājumā ir jāpanāk «lūzums», skaidroja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. «Demogrāfija ir viena no prioritātēm valdības veidošanas laikā, tam jāatspoguļojas arī budžetā,» akcentēja Dzintars. Finansējums nepieciešams pabalstu palielināšanai par trešo bērnu, mājokļu atbalsta paplašināšanai, kā arī citiem pasākumiem ģimeņu atbalstam. Dzintars atzina, ka šie ir pietiekami «finansiāli ietilpīgi pasākumi», tomēr šie līdzekļi ir jāatrod.

«Steiga nav mūsu prioritāte, prioritāte ir labs rezultāts,» teica Dzintars, komentējot to, ka par vairākiem budžeta jautājumiem bija iecerēts vienoties šodien.

Pēc finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) teiktā, nacionālās apvienības ierosinājumiem demogrāfijas jomā nepieciešami ap 85 miljoniem eiro. Tikmēr fiskālā telpa nākamgad kopumā ir 80 miljoni eiro.

Reizniece-Ozola sacīja, ka ZZS savas prioritātes jau ir definējusi - veselība, ceļi, pievienotās vērtības nodokļa samazināšana Latvijas augļiem un dārzeņiem, kā arī citas. Daļai no ZZS pieprasījumiem nepieciešams ap 29 miljoniem eiro.

«Vienotības» priekšsēdētājs Arvils Ašeradens sacīja, ka politiskā spēka prioritātes nākamā gada budžetā ir drošība, pedagogu atalgojums, atbalsts augstskolu pasniedzējiem, zinātniekiem, ārpusģimenes aprūpes jautājumi, kā arī atbalsts mājokļu programmai. Pēc viņa teiktā, «Vienotības» ierosinājumi ir par aptuveni 34 miljoniem eiro. «Vienotības» prasības politiķis raksturojis kā mērenas.

Kā ziņots, valdības ārkārtas sēdē ministri vienojās, ka nākamgad ministriju prioritārajiem pasākumiem būs pieejami 80 miljoni eiro. Iepriekš ministriju papildu līdzekļu pieprasījumi tika aplēsti 600 miljonu eiro apmērā, tomēr finanšu ministre atzina, ka pēc iekšējo resursu pārskatīšanas šī summa nepārsniegs fiskālo telpu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu