Triobet bukmeikeri: valdībai izdosies ieviest nodokļu reformu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Zaļo un zemnieku savienības vadītajai valdībai izdosies īstenot galvenos pieteiktās nodokļu reformas pasākumus, uzskata Triobet bukmeikeri. Iespēju, ka 2018. gada 1. janvārī iedzīvotāju ienākumu nodokļa likme Latvijā būs 20%, bukmeikeri novērtējuši ar 55% varbūtību.

Nodokļu reforma ir līdz šim lielākais Māra Kučinska vadītās valdības izaicinājums. Reforma ietver virkni izmaiņu nodokļu likmēs, un dažādās niansēs vēl iespējami kompromisi. Tomēr stūrakmens reformai ir iedzīvotāju ienākumu nodokļa samazināšana no 23% uz 20%, lai samazinātu nodokļu slogu darbaspēkam.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, prezentējot savas ministrijas nodokļu piedāvājumu, uzsvēra, ka tieši 2018. gads ir piemērotākais brīdis reformas ieviešanai, jo tajā nodokļu ieņēmumu samazinājumu varētu kompensēt ekonomiskā izaugsme, ko lielā mērā radīs Eiropas fondu naudas ieplūšana Latvijas ekonomikā. Tādēļ vilcināšanās un reformas atlikšanas jau būtu neveiksme.

Šobrīd konceptuāli reformai atbalstu pauž plašs loks sabiedroto. Valdībai piebalso gan Latvijas Banka, gan lielākās uzņēmēju organizācijas, gan arī arodbiedrības. Iespēja «izsist» vairāk naudas demogrāfijai nodrošinājusi arī Nacionālās apvienības atbalstu.

Tikmēr trešā, bet Saeimā lielākā valdošās koalīcijas partija «Vienotība» ir piesardzīga. Atsevišķi Vienotības deputāti jau sākuši apšaubīt, vai dārgā reforma ir tā vērta, un vai deficīta pieaugums galu galā neizrādīsies daudz lielāks, nekā finanšu ministre un Kučinskis ir likuši noprast līdz šim.

Kamēr Finanšu ministrija prāto, kā kompensēt vairāk nekā 200 miljonu eiro samazinājumu valsts budžetā, lielākais nodokļu reformas kritiķis bijis finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas pārstāvētās partijas «Latvijai un Ventspilij» valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. No pienākumu pildīšanas atstādinātais Ventspils mērs, uzstājoties kā Lielo pilsētu asociācijas vadītājs savās iknedēļas preses konferencēs, visskaļāk iestājies pret naudas samazinājumu pašvaldībām, pie kā neizbēgami novedīs ienākumu nodokļa samazināšana. Tieši pašvaldību lielā ietekme Zaļo un zemnieku savienībā var novest pie reformas izgāšanās, uzskata «Triobet» bukmeikeri.

Arī iepriekšējā valsts budžeta pieņemšanas gaitā notikusī «putra» ap mikrouzņēmumu nodokli un obligātajām sociālajām iemaksām nerunā par labu Kučinska spējām ieņemt negrozāmu pozīciju attiecībā uz nodokļu politiku. Tomēr toreiz valdībai nebija tik plaša atbalsta no sabiedriskajām organizācijām. Tādēļ «Triobet» bukmeikeru vērtējumā šoreiz skaļi pieteiktās izmaiņas nodokļos valdībai drīzāk izdosies ieviest.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu