EK delegācijas vadītājs: Lēmums par «Brexit» sarunu valodu nav pieņemts

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) delegācijas vadītājs sarunām ar Lielbritāniju par tās izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) Mišels Barnjē paziņojis, ka lēmums par sarunu oficiālo valodu vēl nav pieņemts, noliedzot ziņas, ka viņš uzstājis, lai tā būtu viņa dzimtā franču valoda.

«Nekad neesmu izteicies par sarunu valodu,» mikroblogu vietnē «Twitter» pavēstīja Barnjē, kurš ir bijušais Francijas lauksaimniecības ministrs un EK komisārs.

«Angļu valodā strādāju tikpat bieži, cik franču. Lingvistiskais režīms tiks noteikts sākumā - par to vienosies sarunu veicēji,» viņš piebilda.

Britu amatpersona aģentūrai AFP pavēstīja, ka Lielbritānija nav saņēmusi ar sarunu valodu saistītu lūgumu no Barnjē.

Barnjē iecelšanu par EK sarunu delegācijas vadītāju jūlijā britu mediji nosauca par «kara pieteikumu», turklāt pret viņu nepatiku jūt arī Lielbritānijas finanšu centrā Londonas Sitijā saistībā ar viņa nostāju pret banku sektoru laikā, kad Barnjē bija ES iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs.

Vācijas kanclere Angela Merkele norādījusi, ka nebūtu nekas neparasts, ja ES amatpersonām būtu ļauts sarunu laikā lietot dzimto valodu.

«Ja esmu pareizi informēta, ikvienam ir ļauts runāt savā valodā, un, tā kā Barnjē kungs ir Francijas pilsonis, nav neparasti, ka viņš runā franču valodā, tāpat kā es runāju vācu valodā,» piebilda kanclere.

Barnjē, Brisele un Londona noliedz runas par savstarpēju nepatiku, kas saistīta ar viņa laiku komisāra amatā, turklāt pats Barnjē uzsver, ka sarunās par Lielbritānijas izstāšanos var panākt abām pusēm izdevīgu vienošanos.

«Es tiku saukts par bīstamāko cilvēku Eiropā, un [tomēr] beigās mēs spējām izveidot gudru, globālu finanšu regulēšanas darba kārtību, kur piedalījās arī Lielbritānija,» septembrī paziņoja Barnjē, kurš savus pienākumu sāka pildīt oktobrī.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka valsts oficiālu izstāšanos no ES sāks līdz nākamā gada marta beigām pēc tam, kad briti 23.jūnijā referendumā nobalsoja par izstāšanos no bloka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu