Deputāti bažīgi par kontroles zaudēšanas pār Jelgavas tirgu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šodien, lemjot par pašvaldības SIA «Jelgavas tirgus» pamatkapitāla palielināšanu, piesaistot privāto investoru, vairāki Jelgavas domes deputāti pauda bažas par to, ka dome zaudēs kontroli pār tirgu un nevarēs garantēt, ka jaunais līdzīpašnieks tirgus attīstību redzēs tieši tādu, kādu to iecerējusi pašvaldība, zināja domes sēdē.

Kā ziņots, 15.jūlijā dibināts uzņēmums SIA «ERA2K TT» pašvaldības SIA «Jelgavas tirgus» plāno ieguldīt 800 000 eiro, bet pašlaik pašvaldības kapitālsabiedrības apmaksātais un balsstiesīgais pamatkapitāls ir 751 245 eiro. Vairāki Jelgavas domes deputāti sēdē jautāja, vai pašvaldības vadībai ir garantijas, ka ar šādu kapitāldaļu un balsu sadalījumu jaunais tirgus līdzīpašnieks būs gatavs uzklausīt domes plānus un attīstīt jauno tirgu pie nākotnes satiksmes termināļa, kura izbūvei jau sakārtotas apkārtējās ielas. Izpilddirektore Irēna Škutāne pauda, ka pašvaldība varētu noteikt, ka svarīgākie lēmumi uzņēmumā būs jāpieņem, saņemot «par» vismaz 75%, nevis 51% balsu. Līdz ar to lēmumus nevarētu pieņemt bez pašvaldības piekrišanas.

Ivars Jakovels (S) jautāja arī, vai tiesa, ka domes rīcība, apstiprinot kapitāla palielināšanu, būs pretēja likumam, kā to šodien raksta laikraksts «Zemgales Ziņas». Pārresorsu koordinācijas centra, kas atbildīgs par valsts kapitāla daļu uzraudzību, vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis laikrakstam pauda, ka atbilstoši Komerclikumam domei vispirms bija jāizsludina atklāta pieteikšanās uz tirgus kapitāldaļām. Škutāne gan apgalvoja, ka tā ir tikai likuma interpretācija un lēmums nav pretlikumīgs.

Viņa arī oponēja Jakovelam un Saulvedim Šalājevam (RA), ka lēmums par investora piesaisti ir pēkšņs un netika izsludināts publiski, paužot, ka informācija par tirgum paredzēto vietu pie nākotnes satiksmes termināļa publiski ir izskanējusi, tā ir iekļauta pilsētas attīstības un tirgus attīstības stratēģijās. Škutāne pauda, ka investors meklēts ilgi, taču nesekmīgi, tāpēc lēmumu nevarot dēvēt par pēkšņu.

Savukārt domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS), kas ir kapitāldaļu turētāja pārstāvis SIA «Jelgavas tirgus», uz deputātu replikām smaidot atbildēja, ka gadījumā, ja viņš kapitālsabiedrībā nepārstāvēs deputātu viedokli, «varēsiet lemt par mani», tādējādi norādot, ka deputātiem ir iespēja izteikt neuzticību domes vadībai.

Lēmums par SIA «Jelgavas tirgus» kapitāla palielināšanu pieņemts, desmit deputātiem balsojot par, bet četriem atturoties.

Kā ziņots, SIA «Jelgavas tirgus» pēdējos gadus ilgstoši strādā ar zaudējumiem. «Firmas.lv» dati liecina, ka ar katru gadu uzņēmuma zaudējumi tikai aug: 2013.gadā tie bija 47 505 eiro, 2014.gadā - 57 077 eiro, bet pagājušajā gadā sasniedza 65 803 eiro.

Šāda zaudējumus nesoša darbība vēl var turpināties dažus gadus, jo ir naudas rezerves un nav ārēju saistību, tomēr SIA «Jelgavas tirgus» attīstībai nepieciešams rast pilsētai un sabiedrībai piemērotu risinājumu, uzsver pašvaldībā.

SIA «Jelgavas tirgus» stratēģiskās attīstības plānā 2016.-2021.gadam kā galvenais darbības mērķis izvirzīts uzdevums strādāt pie tirgus pārvietošanas citā teritorijā, jo pašreizējais tirgus ir morāli un fiziski novecojis. Taču, tā kā pašvaldībai nav pieejami papildu finanšu līdzekļi, SIA «Jelgavas tirgus» pamatkapitāla palielināšanai jāpiesaista privātais kapitāls.

800 000 eiro gatava ieguldīt SIA «ERA2K TT». Jelgavas tirgus vadītājs Valdis Labanovskis atzīst, ka investora meklēšana nebija viegla un ātra. Viņš nesaredz risku apstāklī, ka investors ir 15.jūlijā dibināts uzņēmums ar 3000 eiro pamatkapitālu. «Tas nekas,» aģentūrai LETA pauda Labanovskis.

Viņš lēš, ka investora ieguldījuma pietiks pirmajam tirgus attīstības posmam, bet vēlāk būs nepieciešams meklēt papildu investīcijas.

Paredzēts, ka jaunā tirgus projektēšanas darbi sāksies šogad, bet jaunu tirgu jelgavnieki varētu sagaidīt 2018.gadā.

«Tirgus ir vajadzīgs. Tas būs jaunā formā un veidolā,» pauda Labanovskis, skaidrojot, ka jaunā teritorija būs nedaudz mazāka, taču vēl nav zināms, vai visi tirgotāji būs gatavi strādāt jaunajā vietā, jo jāveic atkārtota aptauja.

SIA «ERA2K TT» pieder Vladimiram Šalajevam, kurš ir arī SIA «Ecommerce Accelerator» un SIA ECASH līdzīpašnieks, kā arī vienīgais SIA «ERA2K TECH», SIA «ERA2K» un SIA «La Tirgi Jelgava» īpašnieks.

Jau ziņots, ka Jelgavas domes deputāti maijā atbalstīja lēmumu par divu zemesgabalu iznomāšanu SIA «Jelgavas tirgus» Sporta ielā 2b un Zemgales prospektā 19a, kur perspektīvā varētu atrasties jaunais pilsētas tirgus, lēma deputāti.

Perspektīvā tirgus teritoriju plānots izvietot uz zemesgabaliem Sporta ielā 2b, Zemgales prospektā 19a. Nekustamais īpašums Sporta ielā 2b ir 11 194 kvadrātmetrus liels, savukārt zemesgabala Zemgales prospektā 19a platība ir 27 444 kvadrātmetri. Abi īpašumi pieder pašvaldībai un ir neapbūvēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu