KNAB sācis kriminālprocesu par RD iepirkumu; aizturēts «Latvijas tilti» vadītājs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

KNAB sāktajā kriminālprocesā saistībā ar RD veikto iepirkumu būvniecības jomā aizturētas sešas personas; Lietuvā aizturēts būvniecības nozares giganta «Latvijas tiltu» valdes priekšsēdētājs Genādijs Kamkalovs. Kriminālprocess ir saistīts ar iepriekš Lietuvā sākto kriminālprocesu, kurā kukuli devis «kāds» Latvijas uzņēmējs. «Latvijas tilti» nupat uzvarēja € 11 miljonu vērtā iepirkumā Lietuvā.

Kompānijas «Latvijas tilti» valdes priekšsēdētājs Genādijs Kamkalovs tiek turēts aizdomās par kukuļa došanu Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas infrastruktūras direktoram Ģediminam Zumaram par firmai finansiāli izdevīgu lēmumu pieņemšanu. Abas amatpersonas ceturtdien, 16.jūnijā, tika aizturētas. Latvijā aizturēti vēl seši «Latvijas tiltu» darbinieki.

KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks piektdien skaidroja, ka sākti divi kriminālprocesi. Viens Lietuvā, bet vēls viens Latvijā. Kriminālprocess Latvijā sākts saistībā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumu būvniecības jomā. Streļčenoks skaidroja, ka ceturtdien veiktas vairāk nekā 20 kratīšanas, izņemta datortehnika, telefoni, vairāk nekā 300 tūkstoši eiro skaidras naudas.

Kriminālprocesā, kas sākts Latvijā, iesaistītajām personām tiek inkriminēta virkne noziedzīgu nodarījumu valsts amatpersonu dienestā, tai skaitā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dienesta viltojumu, kukuļdošanu un kukuļņemšanu.

KNAB vadītājs nevēlējās atklāt sešas personas, kuras ir aizturētas, kā arī tieši kurš uzņēmums ir iesaistīts sāktajā procesā. Viņš paskaidroja, ka kriminālprocess sākts kopā ar Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienestu.

Rīgas domes Satiksmes departamentā trešdien pēc darba laika beigām ieradušies trīs KNAB darbinieki. KNAB darbinieki esot interesējušies par tur strādājošo Diānu Šmiti.

Kā teikts Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) paziņojumā, «G.K., pārstāvot Latvijas kompāniju, kas uzvarējusi vairākos Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas būvdarbu konkursos vairāk nekā desmit miljonu eiro vērtībā, par direkcijā pieņemtiem Latvijas kompānijai finansiāli izdevīgiem lēmumiem vairākas reizes

devis G.Z. kukuli, kas vairāk nekā 250 reizes pārsniedz iztikas minimumu», proti, 9500 eiro robežu.

STT ziņo, ka veic pirmstiesas izmeklēšanu sadarbībā ar Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). Ceturtdien darba dienas nogalē veiktas kratīšanas Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijā.

Aizturēšanas operācijas un citas procesuālās darbības vienlaikus norisinājušās arī Latvijā. KNAB vienā no lielākajiem Latvijas biznesa koncerniem aizturējis sešas augstas amatpersonas, veicis aptuveni 20 kratīšanas, atrasti un izņemti izmeklēšanai svarīgi dokumenti un vairāk nekā 100 000 eiro skaidrā naudā, norāda STT, gan neminot ne aizturēto cilvēku uzvārdus, ne uzņēmuma nosaukumu.

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, kas piektdien ieradies Klaipēdā, žurnālistiem apliecinājis, ka STT veicis kratīšanas arī Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas ģenerāldirektora Arvīda Vaitkus kabinetā, bet vairāk informācijas par to viņam pagaidām neesot. Premjers atteicies vērtēt notikušo, kamēr nav pabeigta izmeklēšana.

Vaitkus piektdien žurnālistiem sacījis, ka par pārkāpumiem viņam nav zināms, bet atzinis, ka ceturtdien dzēris kafiju kopā ar vēlāk aizturēto «Latvijas tiltu» valdes priekšsēdētāju.

Saistībā ar KNAB kriminālprocesu Rīgas domē atstādināto neesot; plašāku informāciju nesniedz

Visas Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonas turpina pildīt amata pienākumus, skaidroja Rīgas domē. Šobrīd neesot saņemti nekādi dokumenti no prasību izvirzījušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kas neļautu kādai amatpersonai pildīt tās amata pienākumus.

Pašvaldība arī informē, ka Rīgas dome sadarbojas ar KNAB un sniedz tai visu nepieciešamo informāciju.

«Latvijas tilti» uzvarējuši arī daudzos Rīgas domes iepirkumos, arī par būvdarbiem Salu tilta kompleksā

Būvfirma AS «Latvijas tilti», kas ietilpst holdinga «LNK Group» būvniecības un ražošanas struktūrā «LNK Industries», ir uzvarējusi arī daudzos iepirkumos Latvijā, tostarp Rīgas domes iepirkumos.

Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka 2015.gada septembrī «LNK Industries» uzvarēja Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumā par būvdarbiem Salu tilta kompleksā. Iepirkuma līgumcena ir 1,5 miljoni eiro.

2014.gada maijā pilnsabiedrība «LNK Industries Group» uzvarēja Rīgas domes Satiksmes departamenta iepirkumā par Salu tilta renovāciju. Iepirkuma līgumcena ir 8,74 miljoni eiro.

Tāpat «LNK Industries» vai tās veidotas pilnsabiedrības uzvarējušas vairākos nelielos būvdarbu iepirkumos, kas saistīti ar Salu tilta kompleksu. Daudzos domes iepirkumos uzvarētājs ir pilnsabiedrība «LNK Industries Partnership»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu