G7 atzīst globālās ekonomikas izaugsmi par «neatliekamu prioritāti»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Globālās ekonomikas izaugsme ir «neatliekama prioritāte», piektdien paziņoja Lielā septiņnieka (G7) valstu līderi, noslēdzot savu samitu Japānā.

«Globālā izaugsme ir mūsu neatliekama prioritāte,» teikts G7 samita noslēguma paziņojumā.

«Ņemot vērā valstīm specifiskos apstākļus, mēs apņemamies stiprināt mūsu ekonomiskās politikas atbildes sadarbības veidā un piemērojot spēcīgāku un līdzsvarotāku politiku kombināciju, lai ātri sasniegtu stipras, ilgtspējīgas un līdzsvarotas izaugsmes modeli,» teikts paziņojumā.

Ceturtdien samita plenārsēdē Japānas premjerministrs Sindzo Abe uzsvēra, ka globālajai ekonomikai draud ieslīgšana «krīzē», un izteica salīdzinājumus ar noskaņojumu 2008.gadā, kad Japānā iepriekšējo reizi notika G7 samits dažus mēnešus pirms ASV investīciju bankas «Lehman Brothers» sabrukuma.

Vācijas kanclere Angela Merkele gan apšaubīja, vai pašreizējā situācija ir pietiekami negatīva, lai lietotu terminu «krīze».

G7 valstu līderi gan bija vienprātīgi jautājumā par iespējamo Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb tā saukto «Brexit» un stingri nostājās pret to.

«Lielbritānijas izstāšanās no ES pavērstu otrādi tendenci uz lielāku globālo tirdzniecību un investīcijām un uz to radītām darbavietām, un tā ir jauns nopietns risks izaugsmei,» konstatēts samita paziņojumā.

G7 panāca vienprātību arī jautājumā par migrācijas krīzi, ar kuru saskaras Eiropa, un atzina to par pasaules mēroga problēmu.

«G7 atzīst notiekošo liela mēroga migrantu un bēgļu kustību par globālu izaicinājumu, kam nepieciešama globāla atbilde,» teikts samita dalībnieku paziņojumā.

«Mēs apņemamies palielināt globālo palīdzību, lai apmierinātu bēgļu un citu pārvietotu personu, kā arī viņus uzņemošo kopienu tūlītējās un ilgtermiņa vajadzības. G7 aicina starptautiskās finanšu institūcijas un divpusējos ziedotājus palielināt savu finansiālo un tehnisko palīdzību,» paziņoja G7 valstu līderi.

Merkele sacīja reportieriem, ka G7 nolēmis šogad veltīt savu uzmanību «īpaši Irākai» kā vienam no migrantu plūsmas avotiem un piešķirs 3,6 miljardus eiro Irākas stabilizācijai.

Noslēguma paziņojumā arī tika paustas bažas par saspīlējumu Austrumķīnas un Dienvidķīnas jūrās, kur Ķīnai ir teritoriāli strīdi ar citām reģiona valstīm.

G7 valstis ir ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Lielbritānija un Vācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu