VID pienākums būs atmaksāt pārmaksāto vai nepareizi iemaksāto naudas sodu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būs pienākums atmaksāt pārmaksāto vai nepareizi iemaksāto naudas sodu, paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi likumā par VID un grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Kā liecina FM informācija, 2014.gadā VID saņēma 781 fiziskās personas un 261 juridiskās personas iesniegumu par pārmaksāto un nepareizi iemaksāto naudas sodu summu atmaksu, kopā veidojot 1042 pieprasījumus 150 257 eiro apmērā, no kuriem 74 849 eiro veido fizisko personu iesniegumos ietvertie atmaksu un pārmaksu pieprasījumi un 75 407 eiro veido juridisko personu iesniegumos ietvertie atmaksu un pārmaksu pieprasījumi.

FM norāda, ka patlaban normatīvie akti neregulē rīcību attiecībā uz naudas sodu pārmaksām vai nepareizi iemaksātām naudas sodu summām.

Patlaban likumā par VID ir noteiktas VID ģenerāldirektora un viņa vietnieku, VID ģenerāldirektora pilnvarotu struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku tiesības pieņemt noteikta veida lēmumus nodokļu administrēšanas procesā, taču nav noteiktas tiesības pieņemt lēmumu atmaksāt pārmaksāto vai nepareizi iemaksāto naudas sodu summas.

FM izstrādātā likumprojekta mērķis ir noteikt tiesisko regulējumu, proti, VID ģenerāldirektora tiesības pilnvarot VID ierēdņus normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos izskatīt naudas soda maksātāja iesniegumus par valsts budžetā pārmaksātās vai nepareizi iemaksātās naudas soda summas atmaksu un iesnieguma pamatotības gadījumā atmaksāt valsts budžetā pārmaksātās vai nepareizi iemaksātās naudas sodu summas.

Vienlaikus tiek virzīti grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ar kuriem paredzēts noteikt iespēju naudas soda maksātājam vērsties VID ar iesniegumu valsts budžetā pārmaksātās vai nepareizi iemaksātās naudas soda summas atmaksas pieprasīšanai. Personai valsts budžetā pārmaksāto naudas soda summu atmaksās, ja iesniegums tiks iesniegts triju gadu laikā no dienas, kad lēmums par naudas soda uzlikšanu ir kļuvis izpildāms. Savukārt valsts budžetā nepareizi iemaksāto naudas soda summu VID atmaksās, ja iesniegums būs iesniegts triju gadu laikā no dienas, kad maksājums ir atzīts par saņemtu valsts budžetā.

Lai VID konstatētu valsts budžetā pārmaksātu vai nepareizi iemaksātu naudas soda summu, t.sk., lai pārliecinātos, ka atmaksai pieprasītā naudas soda summa ir atmaksājama iesniegumā norādītajā apmērā, tiks sagatavots pieprasījums par atzinuma sniegšanu un nosūtīts attiecīgajai iestādei, kura ir pieņēmusi lēmumu par naudas soda uzlikšanu.

Atmaksa tiks veikta 15 darba dienu laikā pēc tās institūcijas rakstveida atzinuma saņemšanas, kas pieņēmusi lēmumu par naudas soda uzlikšanu. Ņemot vērā, ka atmaksa vai tās atteikums tiks veikts, pamatojoties uz attiecīgas iestādes saņemtu atzinumu, nevis VID atsevišķi pieņemtu lēmumu, atmaksas veikšana vai tās atteikums kā darbība nebūs apstrīdama, jo šāda darbība pati par sevi neatbildīs administratīvā akta prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu