Pieņem kārtību, kādā bankas un VID apmainās ar informāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Valdība šodien pieņēma kārtību, kādā bankas un Valsts ieņēmumu dienests (VID) apmainās ar informāciju. Valdība šodien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos noteikumus «Kārtība, kādā finanšu iestāde izpilda finanšu kontu pienācīgas pārbaudes procedūras un sniedz informāciju par finanšu kontiem Valsts ieņēmumu dienestam».

Noteikumi nosaka kārtību un termiņus, kādā finanšu iestādes sniegs VID līgumā paredzēto informāciju, kā arī kārtību, kādā finanšu iestādēm jāveic pienācīga pārbaude attiecībā uz finanšu konta informāciju.

Noteikumi arī paredz pienācīgas pārbaudes procedūras, kārtību un termiņus, kādā VID saņem informāciju no finanšu iestādēm un nosūta tos tālāk attiecīgās valsts kompetentajai iestādei.

Finanšu iestāžu sniegtās informācijas par finanšu kontiem apmaiņa starp iesaistīto valstu kompetentajām iestādēm notiks automātiski, izmantojot vienotu datu apmaiņas formātu.

FM norāda, ka Latvijas finanšu iestādēm, kas sniedz ziņojumus, palielināsies administratīvais slogs, jo nepieciešams veikt klientu izpēti, informācijas apkopošanu un informācijas nosūtīšanu VID. Finanšu iestādēm būs jāveic izpēte jau esošajiem kontiem, gan atverot jaunus kontus. Finanšu iestādēm būs jāsniedz VID informācija par visiem nerezidentu kontiem - konta atlikums, ienākumi no dividendēm, no kapitāla u.c. - reizi gadā, sadalot informāciju pēc iesaistīto valstu rezidences.

Arī VID kā Latvijas kompetentajai iestādei, kas veiks informācijas apmaiņu ar citu valstu kompetentajām iestādēm, palielināsies administratīvais slogs. VID saņems ziņojumus no finanšu iestādēm, un gadījumā, ja tiks konstatētas kļūdas, lūgs tās novērst. Šo informāciju VID nosūtīs attiecīgo iesaistīto valstu kompetentām iestādēm.

VID saņems ziņojumus no pārējām iesaistītajām valstīm par Latvijas rezidentu turētajiem kontiem šajās valstīs. Minēto informāciju VID izmantos riska analīzes nodokļu kontroles pasākumu veikšanai.

Noteikumu tehniskai īstenošanai VID būs nepieciešami līdzekļi 86 605 eiro apmērā programmatūras izstrādei un ieviešanai, kas tiks segti no VID budžeta līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu