Mainīs likumu, lai ierobežotu iespējas izmantot PVN maksātāja numuru krāpnieciskos nolūkos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, lai ierobežotu iespējas izmantot PVN maksātāja numuru krāpnieciskos nolūkos.

Likumprojekts izstrādāts, lai mazinātu ēnu ekonomiku, veicinātu pareizu un godīgu PVN maksāšanu valsts budžetā. Tāpat tas nepieciešams, lai pilnveidotu likuma regulējumu attiecība uz PVN maksātājiem, kuri uzskatāmi par riska personām, un ierobežotu iespējas izmantot PVN maksātāja numuru krāpnieciskos nolūkos, teikts likuma izmaiņu anotācijā.

Tāpat likuma grozījumi vajadzīgi, lai novērtu PVN nenomaksāšanu gadījumos, kad reģistrēts nodokļa maksātājs - juridiskā persona - veic amatpersonu nomaiņu uz personām, kas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ieskatā ir augsta riska personas.

Uz 2015.gada 21.oktobri ir konstatētas 2696 riska personas, kas ir amatpersonas 4031 uzņēmumā. 45% no šiem uzņēmumiem jau izslēgti no VID PVN maksātāju reģistra, un parāds valsts budžetam sasniedz 14 miljonus eiro.

Iekļaujot PVN likumā regulējumu par VID tiesībām izslēgt no PVN maksātāju reģistra personas, kuras neveic saimniecisko darbību, tiks samazināts administrēšanas slogs.

Priekšlikums noteikt VID tiesības, nevis obligātu nosacījumu reģistrētu nodokļa maksātāju izslēgt no PVN maksātāju reģistra, ja tas vismaz iepriekšējos trīs mēnešus nav veicis saimniecisko darbību, dotu iespēju VID veikt padziļinātu izvērtējumu un novērst gadījumus, kad reģistrēts nodokļa maksātājs tiek nepamatoti izslēgts no minētā reģistra, norādīts likuma izmaiņu anotācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu