Bankām būs jāziņo VID par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sēdē ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja likumu grozījumus, kas paredz pienākumu kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem informēt Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā.

Saeimas komisijas sēdē bija diskusijas par termiņu, kad jaunajam regulējumam jāstājas spēkā. Paredzēts, ka līdz 30.janvārim Ministru kabinetam būs jānosaka aizdomīga darījuma nodokļu jomā pazīmju kodus. Tāpat valdībai būs jānosaka kārtība, kā jāsniedz ziņojumi VID par aizdomīgiem darījumiem, savukārt no nākamā gada aprīļa jaunajam regulējumam plānots stāties spēkā.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācija un Saeimas Juridiskais birojs aicināja vērtēt, vai nevajadzētu noteikt vēlāku termiņu. Banku asociācija norādīja, ka pēc būs tikai divi mēneši, lai veiktu praktisko darbu jaunā regulējuma ieviešanā.

Savukārt VID pārstāvji atzīmēja - jo ātrāk stāsies spēkā jaunais regulējums, jo ātrāk dienests varēs sākt saņemt attiecīgās ziņas, kam ir potenciāla ietekme uz nākamgad plānotajiem budžeta ieņēmumiem.

Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis sēde pauda, ka termiņš jāatstāj tāds, kā paredzēts patlaban (nākamā gada aprīlis), savukārt, ja radīsies kādas grūtības, praktiski ieviešot jauno regulējumu, Saeima varētu termiņu pagarināt.

Vienlaikus Saeimas Juridiskais birojs sēdē pauda bažas, ka nav pietiekami skaidri definēts attiecīgo izmaiņu mērķis. Tāpat birojam bija šaubas, vai tik plaši formulēts datu apstrādes mērķis nav sasniedzams ar citiem personas likumīgās tiesības mazāk ierobežojošiem līdzekļiem.

Finanšu ministrijā (FM) aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka sagatavotie grozījumi Kredītiestāžu likumā un Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā nosaka kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem informēt VID par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā. «Šādu informāciju minētās iestādes jau šobrīd sniedz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam. Informācijas saņemšana tikai pēc konkrēta pieprasījuma neļauj VID savlaicīgi konstatēt nodokļu maksāšanas iespējamos pārkāpumus,» pauž FM.

Pēc ministrijā norādītā, nodokļu kontroles pārbaudes procesā nereti atklājas, ka banku kontu informācija būtiski atšķiras no nodokļu maksātāju iesniegtās informācijas deklarācijās un pārskatos VID. Ņemot vērā, ka aizdomīga naudas plūsma ir ļoti būtiska riska informācija, lai atklātu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī noziedzīgi nodarījumi, kas saistīti ar nodokļu nomaksu, ir vieni no izplatītākajiem nodarījumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas gadījumos, VID ir svarīgi savlaicīgi saņemt informāciju par aizdomīgiem darījumiem, kas ir tā kompetencē.

FM paredzējusi, ka izmaiņas pozitīvi atsauksies uz budžeta ieņēmumiem - nākamajos trijos gadus paredzēts papildus gūt attiecīgi 3,337 miljonus eiro, 2,836 miljonus eiro un 1,701 miljonu eiro. Attiecīgie likumu grozījumi iekļauti valsts nākamā gada budžeta pavadošo likumprojektu paketē, kuru Saeima izskatīšanai komisijās nodeva 8.oktobrī, par atbildīgo nosakot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. Saeima par nākamā gada valsts budžeta paketi galīgajā lasījumā lems 30.novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu