VK: Pērn VID nepamatoti iekasējis IIN 5,8 miljonu eiro apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pagājušā gada laikā, iespējams, nepamatoti iekasējis iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) 5,8 miljonu eiro apmērā, revīzijā par valsts saimnieciskā gada pārskatu secinājusi Valsts kontrole (VK).

Revidenti secinājuši, ka nepamatoti iekasētais apjoms radies, jo 41 032 personām nav piemērots gada neapliekamais minimums.

Ieviešot elektroniskās algas nodokļu grāmatiņas, mērķis bijis vienkāršot IIN atvieglojuma piemērošanu, tomēr šis mērķis nav sasniegts. Proti, VID nav pietiekamā apmērā komunicējis ar nodokļu maksātājiem, neinformējot, ka elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā ir jāatzīmē darba devējs, lai saņemtu nodokļu atvieglojumus un iespēju saņemt pārmaksāto IIN.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa šodien vērsa uzmanību uz VID regulāro kavēšanos ar pārmaksātā IIN atmaksu, turklāt šī situācija ir pasliktinājusies. Piemēram, ja pagājušajā gadā pārmaksas atmaksa veikta vidēji 13 dienas pēc tam, kad tas konstatēts, šogad pirmajos sešos mēnešos atmaksa kavējusies 22% no pieprasītajām atmaksām.

Revīzijā secināts, ka pagājušā gada laikā 736 personām ienākumi ir zem neapliekamā minimuma, nav piemērots neapliekamais minimums, tādējādi nepamatoti ieturot IIN 59 300 eiro apmērā. Savukārt personām, kurām ienākumi ir virs neapliekamā minimuma, IIN nepamatoti ieturēts 273 900 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu