Kalnmeiers: Katra sūdzība par pielaides neizsniegšanu vai anulēšanu tiek rūpīgi izvērtēta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Katrs gadījums, kad persona sūdzas par pielaides valsts noslēpumam neizsniegšanu vai anulēšanu, tiek rūpīgi izvērtēts, intervijā telekanāla LNT raidījumam «900 sekundes» teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš norādīja, ka sūdzība no Valsts kancelejas direktores Elitas Dreimanes vēl nav saņemta. Taču jebkurā gadījumā, ja tāda būs, no Satversmes aizsardzības biroja tiks pieprasīti pārbaudes materiāli, kurus izvērtēs no pirmās līdz pēdējai lapai.

Šādi tiek vērtēts pamatojums lēmumam par pielaides neizsniegšanu vai anulēšanu.

Kalnmeiers teica, ka viņš labprāt atklātu pielaižu nepiešķiršanas iemeslus, taču to liedz likums.

Viņš uzsvēra, ja personai nav piešķirta, vai ir anulēta pielaide, to nevar vērtēt kā neuzticību valstij vai kādu noziegumu. Abstrahējoties no kādas konkrētas personas, iemesli pielaides neizsniegšanai mēdz būt ļoti dažādi, piemēram, dažādas saslimšanas, atkarības, dažādi riski, kas var pakļaut personu vervēšanai. Piemēram, persona ārvalstīs izmantojusi publisko namu. Ārvalstu specdienesti to varot izmantot, konkrētās personas šantažēšanai.

Kā ziņots, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) anulējis pielaidi valsts noslēpumam VK direktorei Dreimanei. Ja ģenerālprokurors Kalnmeiers atstās spēkā SAB lēmumu, viņai amats būs jāatstāj, uzskata Valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V). Viņa šajā amatā labprāt redzētu kādu, kas nestrādā valsts pārvaldē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu