Noskaidrotas vērtīgākās Latvijas ēkas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvija pagaidām ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kur jau trešo gadu pēc kārtas tiek organizēts konkurss par ilgtspējīgāko jeb citiem vārdiem – vērtīgāko ēku. Konkursa «Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2015» uzvarētāji tika paziņoti svinīgā ceremonijā viduslaiku noskaņas piepildītā Bauskas pilī. Par labāko ilgtspējīgāko ēku tika atzīta Ventspils poliklīnika.

Ceremoniju pagodināja pārstāvji no pašvaldībām, Ekonomikas ministrijas, Kultūras ministrijas, VARAM, no Valsts būvniecības kontroles biroja.

Šā gada konkursa pieteikumu sarakstā bija sabiedriskas ēkas ar īpaši pārdomātu būvelementu montāžu, atsakoties no plaši izmantotām celtniecības putām, māja no kaņepju betona, privātmāja, kuras mikroklimata regulēšanā piedalās baseins, pārvietojama koka biroja ēka, būvmateriālu veikals, kuram ekspluatācijas laikā 4 reizes ticis samazināts enerģijas patēriņš, izmantojot pārdomātu regulēšanas pieeju, un citas ēkas. Tie nav nesen ekspluatācijā nodoti objekti, bet ēkas, kas jau ilgāku posmu tiek apdzīvotas un lietotas, tātad – izturējušas laika pārbaudi.

Konkursam «Ilgtspējīgākā ēka un projekts» ir trīs nominācijas, 2015. gada uzvarētāji ir šādi.

Nominācija «Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2015»

Nominācijā iespējams pieteikt ēkas, kuras ekspluatācijā nodotas vismaz pirms gada un izturējušas vismaz vienu apkures sezonu.

1. vietaVentspils poliklīnika, pasūtītājs Ventspils domes uzņēmums «Komunālā pārvalde», arhitekte Andra Bula, būvnieks piegādātāju apvienība «RBSSKALS» un «Ostas celtnieks».

2. vieta – sertificēta pasīvā privātmāja Mežaparkā, pasūtītājs privātpersona, arhitekts Ervīns Krauklis, būvnieks «Dziedrs».

3. vieta – koka biroja ēka Pulkveža Brieža ielā 28, Rīgā, pasūtītājs ABLV, arhitekte Dace Kalvāne, būvnieks «Selva būve».

Atzinību saņēma viesu māja «Vakari», Tīnūžos, kas būvēta no videi draudzīgā kaņepju betona un iemītniekiem sola lielisku mikroklimatu, kas neradīs alerģijas.

Atzinība tiek piešķirta arī būvmateriālu veikalam «K-Rauta» Maskavas ielā 418a, kuram kopš ekspluatācijas sākuma, rūpīgi regulējot apkuri un apgaismojumu, enerģijas patēriņš ir samazināts 4 reizes, neieguldot jaunās tehnoloģijās. Pieredze, ar kuru vērts iepazīties un arī pārņemt, domājot par resursu saudzēšanu.

Nominācija «Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2015»:

Nominācijā tiek pieteikti vēl neuzbūvētu ēku projekti vai pavisam nesen ekspluatācijā nodoti objekti. Šajā nominācijā tiek vērtēti pārdomāti teorētiskie risinājumi. Jāpiebilst, ka kvalitatīvas ēkas tapšanas galvenais nosacījums ir labs projekts.

1. vieta – daudzfunkcionāla ēka Sporta ielā 11, Rīgā, pasūtītājs «S Project», arhitekts Diāna Zalāne.

2. vieta – sertificēts pasīvās privātmājas projekts Jaunmārupē, pasūtītājs privātpersona, arhitekts Ervīns Krauklis.

3. vieta – 2015.gada maijā ekspluatācijā nodotā Jūrmalas Mākslas skola, pasūtītājs Jūrmalas dome, projekts «Skonto Būve» arhitektu birojs. Skola saņēma arī konkursa patrona Kultūras ministrijas atzinības balvu.

Publiskās ārtelpas grupā atzinība tika piešķirta Zirgu salas attīstības vīzijai Liepājā, kuru izstrādājuši «Vincents» arhitekti, bet pasūtītājs ir Liepājas dome.

Nominācija «Ilgtspējīgākā studentu ideja Latvijā 2015»:

1. vieta – Rīgas Celtniecības koledžas studentu grupas idejai par skolas ēdnīcas pārbūvi, izmantojot ilgtspējības principus.

2.vieta – Kolkasraga attīstības vīzija un unikāls Vēja bākas projekts, kura autori ir jaunie un jau ievērību guvušie arhitekti Rita Laudere un Kārlis Lauders. Balva par projektu abiem arhitektiem tika piešķirta arī no Kultūras ministrijas.

Konkursa «Ilgtspējīgākā ēka un projekts» mērķis ir meklēt un atrast patiešām labus objektus, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, pietiekamā gaisa apmaiņas daudzumā un draudzīgumā videi un cilvēkam, ko nosaka labu materiālu izmantojums. Latvijā ir tādas ēkas un tās pasūta gan uzņēmēji, gan sabiedriskais sektors, gan arī privātīpašnieki.

Atliek vien popularizēt un pārņemt labo praksi, jo labi būvēt nenozīmē būvēt arī ļoti dārgi, daudz lielāka nozīme ir kvalitatīviem risinājumiem. Saskaņā ar nekustamo īpašumu attīstītāju datiem, ilgtspējīgās jeb vērtīgās ēkas ir daudz pievilcīgākas pircējiem un īrniekiem un izdevīgākas īpašniekiem.

Konkursu «Ilgtspējīgākā ēka un projekts Latvijā» organizē izdevumi «Latvijas Būvniecība», «Latvijas Architektūra» un Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padome. Patroni: Kultūras ministrija un Pasaules zaļās būvniecības padome (WGBC). 2015. gadā konkurss notika pateicoties atbalstītājiem: «NCC», «RERE Grupa», «Paroc», «Aeroc», «Domuss», «Xcelsior». Informatīvie atbalstītāji tvnet.lv, A4D.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu