Krievija aicina virkni ES valstu, arī Latviju, nesertificēt Nīderlandē audzētos ziedus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDER KLEIN / AFP

Krievijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests «Rosseļhoznadzor» ir ierosinājis Eiropas Savienības (ES) valstu fitosanitārajiem dienestiem pārtraukt sertificēt no Nīderlandē izaudzētos ziedus, kas domāti eksportam un Krieviju.

Šie pasākumi pieņemti, lai «izvairītos no pagaidu ierobežojumu ieviešanas attiecībā uz griezto ziedu ievešanu no ES dalībvalstīm,» norādīts dienesta paziņojumā.

Tomēr lēmums par aizliegumu pagaidām nav pieņemts, «Rosseļhoznadzor» pavēstīja aģentūrai «Interfax».

Dienests arī norādīja uz nepieciešamību konsultēties ar attiecīgajām ES struktūrām, bet līdz tam ierosināja ES dalībvalstīm pārtraukt Nīderlandē audzēto ziedu sertificēšanu.

«Rosseļhoznadzor» rīcībā esošā informācija liecina, ka šādu sertificēšanu veic Bulgārija, Čehija, Latvija, Lietuva, Polija, Slovākija un Ungārija.

«Katru produkcijas partiju pavada šo valstu fitosanitārie sertifikāti, kas atzīst produkciju par pilnībā atbilstošu Krievijas Federācijas un Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) likumdošanas normām un prasībām,» norādīts dienesta paziņojumā.

Tomēr esot konstatēti pārkāpumi. Paziņojumā norādīts, ka pēdējo trīs mēnešu laikā pārbaužu laikā ir noskaidrots, ka 324 ziedu partijas, kas ievestas no ES, ir inficētas. Tajās bija Kalifornijas ziedu tripša, krizantēmu baltās rūsas un kokvilnas baltblusiņas klātbūtne.

Nīderlandē izaudzētajos grieztajos ziedos šie objekti ir konstatēti 183 gadījumos, kas ir 58% no kopējā skaita.

«Mēs ierosinājām Eiropas kolēģiem vest sarunas par to, lai izveidotu kontroles sistēmu, kas garantētu, lai inficētā produkcija nenokļūtu EES valstīs,» sacīja «Rosseļhoznadzor» oficiālais pārstāvis Aleksejs Aleksejenko. «Ja mūsu priekšlikumi netiks pieņemti, mēs atstāsim sev tiesības uz stingrākiem pasākumiem, līdz pagaidu ierobežojumiem ievest ziedus no ES,» viņš piebilda.

Tas, pirmkārt, attiecas uz valstīm, kas sertificē Nīderlandē audzētos ziedus, tomēr var šādi ierobežojumi var tikt noteikti arī pret citam valstīm, norādīj dienesta pārstāvis.

Jau vēstīts, ka tādu iespējamību, kas tika vērtēta kā augsta, izskanēja pagājušajā nedēļā pēc tam, kad Krievijas un Nīderlandes attiecības pasliktinājās pēc tam, kad pērnā gada 17.jūlijā virs kara plosītās Austrumukrainas tika notriekta aviosabiedrības «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīna «Boeing 777», kā rezultātā bojā aizgāja 198 cilvēki, vairums no tiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Piecas valstis – Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina - ir vērsušās pie ANO Drošības padomes ar lūgumu izveidot starptautisku krimināltiesu to personu saukšanai pie atbildības, kas ir vainīgas ar šo incidentu saistītu noziegumu izdarīšanā.

Nīderlande ir pasaulē lielākā ziedu eksportētāja, katru gadu izaudzējot 10 miljardus tulpju sīpolu, kas ir 70% no visas pasaules produkcijas apmēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu