Dombrovskis: ES nav izmantotas visas sociālā dialoga iespējas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienībā (ES) nav izmanotas visas esošās sociālā dialoga iespējas, ceturtdien, atklājot augsta līmeņa konferenci «Re-launching the social dialogue», paziņoja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Jaunā EK kā vienu no svarīgākajiem uzdevumiem izvirzījusi sociālo dialogu, kas ir svarīgs elements, kas tuvina lēmumu pieņēmējus sabiedrībai, kā arī spēlē svarīgu lomu veidojot vienotu ES tirgu. «Mums ir 43 sociālā dialoga komitejas, kas aptver vairāk nekā 70% ES darbaspēka. Tomēr ir sajūta, ka sociālais dialogs neizmanto visas iespējas. Gribētu skatīties nākotnē un saprast, kā uzlabot situāciju,» pauda Dombrovskis.

EK viceprezidents vērsa uzmanību uz to, ka ES nepieciešams pilnībā iesaistīt sociālos partnerus. Dombrovskis atzina, ka izaugsme, nodarbinātības līmenis un sociālie jautājumi ir vieni no galvenajiem ES izaicinājumiem. Svarīgi tas ir arī tādēļ, ka daudzās dalībvalstīs līdz pirmskrīzes nodarbinātības līmenim joprojām ir ejams tāls ceļš.

«Krīzes akūtā fāze ir beigusies. Taču mēs nedrīkstam atslābināties. Mēs runāsim par vairākām jomām, kur redzam jaunu potenciālu. Process ir svarīgs, taču jābūt arī saturam,» atzina EK viceprezidents.

Latviju kā ES Padomes prezidējošo valsti konferencē pārstāv labklājības ministrs Uldis Augulis. Viņš uzsvēra, ka sociālie jautājumi prezidentūrai ir ļoti būtiski un šī ir joma, kur saskan gan Latvijas, gan EK prioritātes. «Nav šaubu, ka pilnvērtīgi īstenots sociālais dialogs kalpo par dzinuli krīzes pārvarēšanai. Var piekrist EK uzstādījumam, ka ES sociālajam dialogam nepieciešams jauns sākums,» teica Augulis.

Jau ziņots, ka ceturtdien Briselē norisinās konference, kurā EK amatpersonas un nozares eksperti iezīmē vadlīnijas turpmākai sociālā dialoga attīstībai ES. Konferencei ir vairāki mērķi – izzināt, kādā veidā ES sociālā politika var sniegt konsultācijas gan darba ņēmējiem, gan nodarbinātajiem, tādā veidā nodrošinot to, ka tie var iesaistīties to lēmumu pieņemšanā, kuri ietekmē eiropiešu ikdienas dzīves un, kā dalībvalstis īsteno savienības līmenī pieņemtos lēmumus. Tāpat ar sociālajiem partneriem paredzēts pārrunāt jautājumus, kuri ir saistīti ar ES ekonomiskās atveseļošanās procesu un iesaisti EK izvirzīto prioritāšu sasniegšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu