Krievija un Ukraina vienojas par gāzes piegādēm līdz marta beigām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija un Ukraina pirmdien vienojās par gāzes piegādēm līdz marta beigām, šādi nodrošinot arī Krievijas gāzes piegāžu turpināšanu Eiropai tranzītā caur Ukrainu, pirmdienas vakarā paziņoja Eiropas Savienība (ES).

Vienošanās tika panākta sarunās, kas ar ES starpniecību notika Briselē.

«Esmu apmierināts ar to, ka mums izdevās nodrošināt Ziemas paketes pilnīgu piemērošanu piegādes vajadzībām Ukrainā,» paziņoja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Enerģētikas savienības jautājumos Marošs Šefčovičs. Ziemas pakete ir gāzes piegāžu līgums, kura termiņš ir līdz 31.martam, bet kuru Krievija bija draudējusi anulēt.

«Mēs arī vienojāmies rīkot trīspusējas sarunas [par gāzes piegādēm] pēc Ziemas paketes beigām. Esmu pārliecināts, ka gāzes piegāde ES tirgiem paliek droša,» teikts Šefčoviča paziņojumā.

Vienošanās tika panākta pēc apmēram piecas stundas ilgām sarunām, kurās piedalījās Šefčovičs, Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks un Ukrainas enerģētikas ministrs Volodimirs Demčišins.

Krievijas valsts dabasgāzes koncerns «Gazprom» 24.februārī bija draudējis, ka varētu pārtraukt gāzes piegādes Ukrainai un tās novirzīt uz prokrievisko separātistu kontrolētajām teritorijām Ukrainas austrumos. Ukrainas nacionālā naftas un gāzes kompānija «Naftogaz Ukraini» pirms tam paziņoja, ka Krievijas puse nav piegādājusi Ukrainai gāzi, par kuru tā ir samaksājusi.

Gāzes piegādes Ukrainai ir svarīgas ne tikai siltuma un enerģijas nodrošināšanai ziemas mēnešos, bet arī tādēļ, ka Ukraina ir nozīmīgs tranzīta punkts Krievijas gāzei uz Eiropu. Krievija piegādā apmēram trešo daļu Eiropas gāzes, no kuras apmēram puse plūst caur Ukrainu.

ES pirmdien paziņoja, ka abas puses vienojušās pagaidām neapspriest gāzes piegādes separātistu kontrolētajām Doņeckas un Luhanskas apgabalu daļām, atliekot šādu apspriešanu uz vēlāku laiku, jo šis jautājums ir «ļoti sarežģīts juridiskā, tehniskā un politiskā ziņā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu