Krievija cūkgaļas importa aizliegumu no Baltijas sola atcelt ne agrāk kā pēc 3 gadiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija cūkgaļas importu no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas atsāks ne ātrāk kā pēc trim gadiem, paziņojis Krievijas veterinārā un fitosanitārā dienesta «Rosseļhoznadzor» vadītājs Sergejs Dankverts.

Krievija slēdza savu tirgu pagājušā gada sākumā pēc tam, kad Lietuvā un vēlāk arī Polijā, Latvijā un citās valstīs, tika atklāti Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumi. Savukārt pērn augustā Krievija noteica pārtikas un lauksaimniecības produkcijas importa aizliegumu no Eiropas Savienības un citām valstīm, kas pret Krieviju vērsušas sankcijas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Krievijas plašsaziņas līdzekļi nesen vēstīja, ka valsts veterinārais dienests gatavo sarakstu ar kompānijām no sešām ES dalībvalstīm - Francijas, Itālijas, Vācijas, Nīderlandes, Dānijas un Ungārijas - kurām būs ļauts ievest cūkgaļu pēc iespējamas Krievijas embargo atcelšanas.

Tomēr Dankverts intervijā laikrakstam «Vedomosti» teicis, ka ir apturēti «Rosseļhoznadzor» plāni veikt cūkgaļas ražotāju pārbaudes sešās valstīs. «Mēs apsveram, vai veikt pārbaudes vai arī atteikties no idejas,» viņš sacījis.

Dankverts apšaubīja Polijā un Lietuvā izskanējušos apgalvojumus, ka tādas pārbaudes varētu veikt arī šo valstu cūkgaļas eksportēšanas uzņēmumos.

«Rosseļhoznadzor» vadītājs norādīja, ka visas Eiropas Savienības valstis nevar vērtēt vienādi, jo tām ir «atšķirīgs veterinārais statuss». «Āfrikas cūku mēra gadījumi tika atklāti Polijā, Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, kas nozīmē, ka šīm valstīm piegādāt mums cūkgaļu nebūs ļauts ātrāk kā pēc trim gadiem,» «Vedimosti» teica Dankverts.

«Mēs nevaram šo valstu ražotājus aplūkot tāpat, kā to plānojām darīt Dānija un citās valstīs, kurās nav Āfrikas cūku mēra problēma,» uzsvēra «Rosseļhoznadzor» vadītājs.

«Mēs cenšamies izkļūt no iespējas un radīt iespēju Eiropas cūkgaļai atgriezties Krievijas tirgū, bet ja mūsu kolēģiem Eiropā tāda izeja ir nepieņemama, mēs neizrādīsim iniciatīvu,» viņš uzsvēra.

Eiropas Savienībā izskanēja informācija, ka Krievija varētu atcelt pērn augustā uz gadu noteikto pārtikas un lauksaimniecības produkcijas importa aizliegumu atsevišķām valstīm. Tas izraisīja plašas diskusijas par tāda soļa pareizumu attiecībā uz Eiropas Savienību kā vienotu bloku un tā vienotas pozīcijas stingrību attiecības ar Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu