«Food Union» šogad sācis eksportu uz astoņām jaunām valstīm

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas piena pārstrādātāju «Rīgas piena kombināts» un «Valmieras piens» apvienotais uzņēmums «Food Union» šogad sācis eksportu uz astoņām jaunām valstīm, pastāstīja «Rīgas piena kombināts» valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Starp jaunapgūtajiem tirgiem ir Lielbritānija, Islande, Uzbekistāna, Ukraina, Mongolija, Libāna, Lībija un ASV. «Jaunu tirgu apguve nav ātrs process, tāpēc daudzos no tiem darbs ir uzsākts jau pirms tam. (..) No sākuma uz šiem tirgiem iet mazāki eksporta apmēri un pēc tam, kad mēs stabilizēsimies, pārdošanas apmēri pieaugs,» teica Staņēvičs, precīzu plānoto pārdošanas apmēru kāpumu neatklājot.

Pēc viņa teiktā, uzņēmums jaunapgūtajos tirgos pārdod galvenokārt krēmsierus, sviestu un saldējumu.

Tāpat viņš atzina, ka nākamgad «Food Union» apsver iespējas apgūt arī citus jaunus tirgus. «Protams, [ka plānojam apgūt jaunus tirgus]. Mēs skatāmies uz Vidējiem austrumu un citiem Āzijas tirgiem,» sacīja Staņēvičs, piebilstot, ka šobrīd uzņēmums veic iestrādnes jaunajos potenciālajos eksporta tirgos, taču tas ir ilgstošs darbs.

Pēc Staņēviča teiktā, uzņēmums plāno orientēties uz tādu produktu eksportu, kuros ir augsts piena tauku vai piena olbaltumvielu saturs. «Es domāju, ka tāpat kā mēs attīstīsim piena tauku bloka [eksportu], tur var nākt klāt dažādas karstās tehnoloģijas. Tāpat mēs attīstīsim olbaltumvielu stratēģiju, kur nāk dažādi baltie sieri. (..) Protams, attīstīsim arī saldējumu eksportu,» norādīja Staņēvičs.

Viņš arī prognozēja, ka visas NVS un Āzijas valstis nākamos piecus līdz septiņus gadus turpinās dzīvot piena produktu deficītā - NVS valstīm lielākais piena produktu deficīts veidosies pēc piena taukus saturošiem produktiem un Āzijā pēc tādiem, kas satur vairāk olbaltumvielas.

Staņēvičs arī atzina, ka tālāku eksporta tirgu apguve ir sarežģītāka, jo eksports uz šīm valstīm caur Krieviju nav iespējams. «Piemēram, uz tādām valstīm kā Azerbaidžāna, mašīnām ir jābrauc caur Turciju,» norādīja «Rīgas piena kombināts» valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka uzņēmums apsver iespējas nākotnē sākt eksportu arī uz Turciju. «Man šodien [trešdien] zvanīja viens kolēģis un teica, ka pirmdien ir jāsatiekas par Turciju, ka tur ir distributors, kas vēlas mūs preci vest uz Turciju,» sacīja Staņēvičs, piebilstot, ka jaunu eksporta tirgu meklēšana ir ilgstošs process.

Atbilstoši uzņēmumā sniegtajai informācijai, kopumā «Food Union» pašlaik eksportē produkciju uz 28 pasaules valstīm. Galvenās eksporta produktu kategorijas ir krēmsiers, sviests, saldējums un industriālie piena produkti. Eksports pašlaik veido 27% no kopējā «Food Union» saražotā produkcijas apmēra.

«Rīgas piena kombināta» kontrolpakete pieder Krievijas investora Andreja Beshmeļņicka vadītajai investoru apvienībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu