Ukraina šonedēļ atsāks pirkt Krievijas gāzi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas enerģētikas uzņēmums «Naftogaz» jau šonedēļ varētu atsākt iegādāties Krievijas gāzi, veicot priekšapmaksu. Lēmums pirkt Krievijas gāzi un veikt priekšapmaksu skaidrojams ar auksto laiku Ukrainā un gāzes krājumu beigšanos. Oktobrī Krievija un Ukraina panāca vienošanos par gāzes piegādēm.

Ukraina no Krievijas gāzes giganta «Gazprom» varētu iegādāties aptuveni vienu miljardu kubikmetru gāzes, par to maksājot 378 miljonus dolāru.

Par Ukrainas gatavību veikt priekšapmaksu otrdien paziņoja Ukrainas enerģētikas ministrs Jurijs Prodans.

Aģentūras «Reuters» rīcībā esošā informācija liecina, ka priekšapmaksa varētu tikt veikta līdz šīs nedēļas beigām.

Iepriekš Prodans izteicās, ka Ukraina no Krievijas līdz gada beigām varētu iegādāties ne vairāk par vienu miljardu kubikmetru gāzes, maksājot 378 dolārus par 1000 kubikmetru.

Ministrs skaidroja, ka gāzes iegāde tiks veikta vien gadījumā, ja sāksies aukstums, kas būtiski veicinās gāzes patēriņu valstī.

Gaisa temperatūra Kijevā šobrīd dienas laikā veido mīnus piecus līdz mīnus astoņus grādus pēc Celsija.

Krievija piekritusi ziemas periodā nodrošināt dabasgāzes piegādes Ukrainai, līdz ar to nodrošinot arī gāzes piegādes ES caur Ukrainas teritoriju.

Ukraina piekritusi apmaksāt savus gāzes parādus un maksāt par gāzi Krievijai priekšapmaksā.

Līdz gada beigām Ukraina maksās 378 dolārus par 1000 kubikmetriem gāzes, bet 2015.gada pirmajā ceturksnī, domājams, 365 dolārus par 1000 kubikmetriem.

Vienošanās ir spēkā līdz marta beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu