«Getliņi Eko» atkritumu glabāšanas tarifs augs par 13%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Sākot ar nākamā gada 1.janvāri, sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs poligonā «Getliņi» būs 15,54 eiro par tonnu, kas ir par 13% lielāks nekā spēkā esošais tarifs bez dabas resursu nodokļa (DRN), informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Šā gada maijā «Getliņi Eko» regulatorā iesniedza sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifa projektu, kas paredzēja tarifa pieaugumu par 37,44%.

Taču šodien SPRK padome apstiprināja jaunu SIA «Getliņi Eko» sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifu, kas būs par 13% lielāks nekā spēkā esošais. Šodien apstiprinātajā tarifā nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) un DRN. Jaunais tarifs attiecas uz tiem komersantiem un individuālajiem atkritumu piegādātājiem, kas nodod sadzīves atkritumus apglabāšanai poligonā «Getliņi».

Pirms tarifa apstiprināšanas SPRK izvērtēja «Getliņi Eko» iesniegto informāciju un tarifa projektā iekļauto izmaksu pamatotību. Sākotnēji komersanta iesniegtais tarifa projekts sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma nodrošināšanai poligonā «Getliņi» paredzēja 18,87 eiro par tonnu. Izskatīšanas procesā tika precizētas tarifu veidojošās izmaksas, pārstrādāts izdevumu un ieņēmumu attiecināšanas modelis, kā rezultātā

tarifs, salīdzinot ar sākotnēji iesniegto, samazinājās par 3,33 eiro par tonnu.

Spēkā esošais sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs ir 23,69 eiro par tonnu bez PVN, bet tajā ir ieskaitīts DRN 9,96 eiro par tonnu, kas saskaņā ar toreiz spēkā esošo metodiku tarifā tika iekļauts periodam no 2012.gada 1.janvāra. Spēkā esošais sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs tika apstiprināts 2009.gada 8.septembrī Rīgas rajona pašvaldību sabiedrisko pakalpojumu regulatorā.

Poligonā «Getliņi» katru gadu nonāk aptuveni 300 000 tonnu sadzīves atkritumu

no Rīgas, kā arī Pierīgas (Ādažu, Babītes, Baldones, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Inčukalna, Ķeguma, Ķekavas, Lielvārdes, Mālpils, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu, Sējas, Siguldas, Stopiņu novads).

Sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs ir tikai viena daļa no kopējās maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kuru apmaksā atkritumu radītājs. Otra daļa ir maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu, kuru nosaka pašvaldība, pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts starp pašvaldību un sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju - sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzēju, kuru pašvaldība ir izvēlējusies iepirkuma konkursa kārtībā. Trešā daļa ir dabas resursu nodoklis par atkritumu apglabāšanu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

Lai uzklausītu pakalpojuma lietotāju viedokli par iesniegto tarifa projektu, SPRK šā gada 6.jūnijā Stopiņu novadā, Rumbulā organizēja uzklausīšanas sanāksmi, kurā piedalījās «Getliņi Eko» pārstāvji, amatpersonas no Ogres, Ķeguma, Baldones un Olaines pašvaldības, pārstāvis no SIA «Rīgas namu pārvaldnieks», kā arī pārstāvis no Latvijas Pašvaldību savienības. Sanāksmes laikā priekšlikumi un ierosinājumi par iesniegto tarifa projektu netika izteikti.

SIA «Getliņi Eko» dibināts 1997.gadā ar pamatkapitālu 5 995 269 eiro. 2013.gadā uzņēmums apgrozīja 11,5 miljonus eiro, kas ir par 8% mazāk nekā 2012.gadā, savukārt peļņa uzņēmumam kritusies gandrīz 2,5 reizes, kopumā veidojot 941 178 eiro, liecina «Firmas.lv» informācija.

Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu