ECB: Banku sektors turpina atveseļoties

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Satricinātais Eiropas finanšu sektors turpina uzrādīt atveseļošanās pazīmes un Eiropas Centrālās bankas (ECB) īstenotie pasākumi veicina šo atlabšanu, teikts otrdien publiskotajā bankas paziņojumā.

Jaunākajā ECB veiktajā aptaujā teikts, ka bankas atvieglo kreditēšanas nosacījumus uzņēmumiem, šīm esot uzmundrinošām ziņām, jo vāja kreditēšanas aktivitāte eirozonā iepriekš bijusi vainojama pie reģiona nespējas atveseļoties.

Vienlaikus novērojams arī aizdevumu pieprasījums, ņemot vērā zemās procentu likmes, vēsta ECB.

ECB iepriekš norādījusi, ka tās monetārās politikas pozitīvā ietekme nenonāk līdz reālajai ekonomikai, jo bankas nenodod tām pieejamo naudu tālāk aizdevumu veidā, jo sevišķi maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Cerībā šo situācija risināt banka samazinājusi procentu likmes līdz rekordzemiem līmeņiem un ieviesusi arī vairākas programmas ar mērķi ekonomikā iepludināt likviditāti.

Savukārt nesen ECB sāka īstenot tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas programmu, kuras ietvaros tā iegādājas valstu obligācijas.

Kā ziņots, ECB eirozonas nacionālās centrālās bankas kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu gaitā 9.martā sāka iegādāties obligācijas, tādējādi cenšoties novērst ilgstošas deflācijas periodu un veicināt eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Kvantitatīvās stimulēšanas jeb paplašinātas aktīvu pirkšanas programmā ik mēnesi paredzēts iegādāties obligācijas 60 miljardu eiro apmērā, un programma ilgs vismaz līdz 2016.gada septembrim vai līdz brīdim, kad ECB pārliecināsies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa izveidošanās atbilstoši mērķim vidējā termiņā nodrošināt inflācijas līmeni zemāku par 2%, bet tuvu tam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu