Lūdz kriminālvajāt uzņēmēju Māri Martinsonu par Eiropas fondu izkrāpšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ekonomikas policija lūdz sākt kriminālvajāšanu pret kādreiz ietekmīgo uzņēmēju Māri Martinsonu par Eiropas struktūrfondu naudas izkrāpšanu.

Martinsona uzņēmums Evopipes 2008.gadā cēla cauruļu ražošanas rūpnīcu Jelgavā

Iekārtas iepirka no kāda Vācijas uzņēmuma. Elektroinstalācijas cauruļu iekārtām pieteicās Investīciju un attīstības aģentūrā, lai iegūtu struktūrfondu naudu. Taču saņēma atteikumu. LIAA uzskatīja, ka Evopipes mākslīgi sadārdzinājis iepērkamo iekārtu cenu.

Jaut.: - Cik pēc jūsu aprēķiniem EVOPIPE grasījās pārmaksāt par iekārtām?

ANDRIS OZOLS, LIAA direktors: - Nu tātad kopējā projekta summa ir 1 422 000, kur valsts prasītais atbalsts bija 497 000 eiro, tātad pusmiljons.

Jaut.: - Un šajā gadījumā kāds pēc jūsu aprēķiniem bija sadārdzinājums?

ANDRIS OZOLS, LIAA direktors: - Projekts tika iesniegts laikā, kad vēl mēs dzīvojām latu pasaulē, un varētu salīdzināt - tā, kā tika pieprasīts latos, būtu jāprasa eiro.

LIAA vērsās policijā ar lūgumu izmeklēt, vai nav noticis krāpšanas mēģinājums. Policija lietu izmeklēja divus gadus. Pirms mēneša to nodeva prokuratūrai ar rosinājumu saukt pie kriminālatbildības Martinsonu, Evopipes valdes priekšsēdētāju Edgaru Viļķinu un vēl kādu tā laika valdes locekli.

GATIS GUDERMANIS, Ekonomikas policijas pārvaldes priekšnieks: - Viena no tādām klasiskām shēmām ir palielināt, mākslīgi sadārdzināt to ražošanas tehnoloģiju cenu, kurai tiek prasīts līdzfinansējums. Tā ir tā, īsi sakot, pamatshēma.

Jaut.: - Divi gadi bija nepieciešami izmeklēšanai? Tas par procesu, kur jau viss bija aprakstīts?

GUDERMANIS: - Tas bija saistīts ar tiesiskās palīdzības lūgumiem. Ja nemaldos, šinī lietā vismaz trīs tādi lūgumi tika sūtīti uz vairākām valstīm un tāpēc mums ir jāsagaida atbildes, lai varam būt pārliecināti par saviem pieņemtajiem lēmumiem.

Jaut.: - Poliju un Vāciju?

(Gudermanis māj ar galvu, ka jā.)

LIAA aprēķinājis, ka

iekārtas, par kurām prasīts Eiropas fondu līdzfinansējums, bijušas sadārdzinātas par trešdaļu.

Iekārtu pārdevējs bijis kāds Polijas uzņēmums, kuru pārvaldījis Latvijas iedzīvotājs, Krievijas pilsonis.

Krievijas pilsonis Valērijs Čulenko ir bijis arī uzņēmējs Latvijā. Viņam piederējušas divas SIA - MONTANO un Krāsu palete. Kā savu reģistrēto dzīvesvietu Čulenko norādījis Vecumnieku novada Valles pagasta Amatniekus. Šobrīd šī māja izskatās pamesta.

Prokuratūra šonedēļ izvirzījusi apsūdzības diviem Evopipes tā laika pārvaldniekiem, nevis trim, kā rosināja Ekonomikas policija. Martinsons varētu būt apsūdzēto vidū.

UNA RĒĶE, prokuratūras pārstāve: - Varu apliecināt, ka šobrīd prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzības divām personām tā saucamajā Evopipes lietā.

Martinsons apgalvo, ka sadārdzinājuma neesot bijis un uzņēmums uz Eiropas naudu pretendējis godīgi.

MĀRIS MARTINSONS, SIA Moduls Rīga līdzīpašnieks: - Es neuzskatu, ka tur ir pārspīlēts sadārdzinājums, jo iekārtu piegādātāji ir apstiprinājuši no savas puses gan cenu, gan LIAA no savas puses rezultāti tika apstiprināti, un reāli es neuzskatu, ka tur bija kaut kāds sadārdzinājums, bet patiešām esmu no tā visa tik tālu, ka esmu vispār vienu reizi bijis tai rūpnīcā un šobrīd vispār tā rūpnīca ir pārdota un tās darbā es vispār neesmu ne bijis, ne iesaistīts, un vienīgi biju valdes loceklis, un tā iemesla pēc, visticamāk, arī tika veikta šī kratīšana un vēl kaut kas. Bet iet jau izmeklēšana un, ja jau pierādīsies, ka esam vainīgi, tad skatīsimies.

Uzņēmēja norobežošanos no Evopipes lietas apstrīd LIAA darbinieki. Tieši Martinsons gājis uz aģentūru apstrīdēt Eiropas naudas nepiešķiršanu un sūdzējies, ka aģentūra nepamatoti kavē biznesu.

ANDRIS OZOLS, LIAA direktors: - Negodprātīgiem uzņēmējiem ir šī tendence censties paņemt dāvinājumā, kas faktiski ir valsts dāvinājums, atbalstot uzņēmējdarbību, lielāku summu, nekā paredzēts. Mērķis iespējamajai pārmaksai ir, lai daļu no šīs naudas vēlāk ieraudzītu kādā citā kontā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu