VID ieviesta jaunā importa procedūru deklarēšanas sistēma (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šī gada maijā pēc 2,5 gadu ilga izstrādes un ieviešanas darba Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas struktūrvienībās sāka darboties jauna sistēma importa muitas procedūru noformēšanai, aizstājot iepriekš vairāk nekā desmit gadus izmantoto sistēmu «ASYCUDA++», informē VID.

Jaunā sistēma ir integrēta Elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā (EMDAS), kas Latvijā ieviesta kopš 2009.gada jūlija un nodrošina dažādu tipu importa muitas deklarāciju elektronisku iesniegšanu un noformēšanu.

Pāreja uz jauno sistēmu importa muitas procedūru noformēšanai ir noritējusi sekmīgi, būtiskas problēmas, kas traucētu muitošanas procesu, sistēmas darbībā nav konstatētas, norāda VID.

Jaunās importa procedūru deklarēšanas sistēmas ieviešanu sekmēja tas, ka jau vairākus mēnešus pirms sistēmas ieviešanas daļa komersantu izmantoja VID piedāvāto iespēju iepazīties ar jauno sistēmu testa vidē. Papildus tam VID organizēja arī vairākus seminārus, kā arī sadarbībā ar mācību iestādēm veica praktiskās mācības komersantiem darbam ar jauno sistēmu.

Līdz ar jaunās sistēmas ieviešanu, pateicoties iestrādātajām automatizētajām kontrolēm un iespējām atkārtoti izmantot datus, ievērojami tiek atvieglots importa deklarāciju sagatavošanas un noformēšanas process gan komersantiem, gan muitas amatpersonām. Tāpat jaunā sistēma paredz iespēju elektroniski iesniegt kravas pavaddokumentus, kā arī elektroniski pieteikt importa deklarāciju labošanu vai anulēšanu, kas savukārt ļauj vairumā gadījumu nokārtot visas ar importa muitas procedūru noformēšanu saistītās muitas formalitātes attālināti, neierodoties muitas iestādē.

VID norāda, ka tiks turpināts darbs, attīstot EMDAS un tādējādi aizvien pilnveidojot gan sistēmas piedāvātās iespējas, gan muitošanas procesu kopumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu