VID pārskatīs noteikumus par jauno kases aparātu ieviešanu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) un finanšu ministrs Andris Vilks (V) nosūtījuši Valsts ieņēmumu dienestam (VID) pārskatīšanai noteikumus par jauno kases aparātu ieviešanu, informē Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Ieklausoties tirgotāju iebildumos, Straujuma neparakstīja jaunos noteikumus un nosūtīja tos pārskatīšanai Finanšu ministrijai. Savukārt pēc sanāksmes Finanšu ministrijā VID piekrita jauno kases aparātu tehnisko prasību un lietošanas kārtības noteikumu spēkā stāšanās termiņu pagarināt līdz 2015.gada 1.jūlijam sakarā ar paredzamajiem grozījumiem noteikumos.

Paredzēts, ka VID darba grupa izvērtēs ar kases aparātu ieviešanu saistītās izmaksas, par ko tirgotājiem bija lielākie iebildumi.

Kā vēstīts, sagatavotās prasības ieviest jaunākās paaudzes kases aparātus un kases sistēmas paredz - ja nodokļu maksātājam piederošā uzņēmuma gada apgrozījums pārsniedz 200 000 eiro, nepieciešams uzstādīt tā saucamos hibrīda kases aparātus, bet, ja gada apgrozījums lielāks par 1 500 000 eiro, tad nepieciešamas kases sistēmas.

Tirgotājos satraukumu radīja tas, ka netiek ņemts vērā konkrētās tirdzniecības vietas nelielais apgrozījums, bet gan kopējais gada apgrozījums visam uzņēmumam. Tādi noteikumi uzliktu neadekvātu finansiālo slogu maziem un vidējiem uzņēmumiem, skaidro Danusēvičs.

Kā norāda Danusēvičs, pozitīvi ir tas, ka valsts amatpersonas ar izpratni izvērtēja nozares speciālistu viedokli, ka, nosakot, kādas sarežģītības pakāpes kases aparātus iegādāties, jāņem vērā vienas struktūrvienības vai konkrēta kases aparāta apgrozījums, nevis visa uzņēmuma kopējais gada apgrozījums. Tāds kritērijs nepalielinātu tirgotāju izmaksas un preču cenas mazajos veikalos, nepalielinātu negodīgu konkurenci.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu