VID vēlas noteikt valdes locekļu atbildību par nodokļu parādiem (126)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) rosina noteikt valdes locekļu atbildību par nodokļu parādiem, informēja VID.

Ieņēmumu dienesta informācija liecina, ka 2013.gada 1.decembrī VID uzskaitē bija 532 860 latu parāds tādiem parādniekiem, kuriem VID ir konstatējis mantas neesamību. Tas ir 53,6% no kopējā nodokļu parāda. Turklāt parādu apjoms šādiem parādniekiem ir ar stabili pieaugošu tendenci.

VID skaidro, ka, pastāvot esošajam regulējumam, nav izvirzītas nekādas prasības attiecībā uz komercsabiedrības mantas jeb aktīvu esamību un apmēru, un to attiecībai pret komercsabiedrības uzņemtajām saistībām vai veikto darījumu apjomu, izņemot īpaši regulētas komercdarbības jomas. Līdz ar to,

sākot nodokļu parādu piedziņu, VID regulāri konstatē, ka nekādu aktīvu, uz ko vērst piedziņu, nav, vai arī to vērtība ir būtiski mazāka par izveidojušos nodokļu parādu.

Turklāt nodokļu parādu piedziņas procesā tiek konstatēts, ka nodokļu maksājumi netiek uzskatīti par prioritāriem un obligātiem - ir nodokļu parādnieku kategorija, no kuru veiktajām darbībām un finansiālās situācijas ir skaidrs, ka atbildīgās personas faktiski nav plānojušas vispār maksāt jebkādus nodokļus vai to lielāko daļu. Tāpat ir nodokļu parādnieku kategorija, kuri, neskatoties uz nodokļu parādu esamību, izsniedz aizdevumus valdes locekļiem vai dalībniekiem, veic maksājumus darījumu parteriem, reaģējot uz VID uzliktajiem inkaso rīkojumiem, atver jaunus norēķinu kontus, lai turpinātu veikt maksājumus darījumu partneriem.

VID atzīst, ka, nodokļu parāda apmēram pieaugot (gan neveiksmīgu biznesa lēmumu rezultātā, gan apzinātu vai nolaidīgu darbību rezultātā), regulāra prakse ir valdes locekļu nomaiņa, uzņēmuma pamešana, neveicot likumā noteiktās uzņēmējdarbības izbeigšanas procedūras. Ņemot vērā minēto,

VID uzskata, ka patlaban atbildības regulējums par nodokļu parādu izveidošanos ir pārāk vājš

un nemotivē kapitālsabiedrību atbildīgās personas ar lielāku atbildību izturēties pret nodokļu nomaksas pienākumu.

VID apgalvo, ka nodokļu maksājumu savlaicīga un pilnīga iekasēšana ir nepieciešama valsts, sabiedrības un privātpersonu tiesību un interešu aizsardzībai. Turklāt savlaicīga un pilnīga nodokļu maksājumu iekasēšana kļūst arvien nozīmīgāka ne tikai sabiedrības kā privātpersonu kopuma labklājības nodrošināšanai, bet arī privātpersonas Satversmē noteikto tiesību īstenošanā, piemēram, kopš 2011.gada 1.janvāra saskaņā ar likumu «Par valsts sociālo apdrošināšanu» persona ir sociāli apdrošināta pensiju apdrošināšanai, ja faktiski ir veiktas obligātās iemaksas.

Līdz ar to VID, izvērtējot arī ārvalstu pieredzi,

ir piedāvājis likumā «Par nodokļiem un nodevām» paredzēt valdes locekļu atbildību par nodokļu parādu nomaksu,

pastāvot kritērijiem, kas liecina par valdes locekļu negodprātīgām darbībām attiecībā uz nodokļu nomaksu. VID priekšlikumā minētā nodokļu parāda summa ir piecdesmit minimālās mēnešalgas jeb 16 000 eiro.

Par VID priekšlikumu ir notikušas diskusijas Finanšu ministrijā, Tieslietu ministrijā, par priekšlikumu ir informētas uzņēmēju organizācijas - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

VID uzsvēra, ka par nodokļu parāda summu, tāpat kā par priekšlikumu kopumā, patlaban turpinās diskusijas gan ar nevalstiskajām organizācijām, gan valsts pārvaldē. Šodien par VID priekšlikumu tiks diskutēts Nodokļu konsultatīvajā padomē, kurā piedalīsies LDDK, LTRK un Nodokļu konsultantu asociācija.

Uzņēmēju organizācijas savu vērtējumu par VID priekšlikumiem solīja sniegt pēc šīs dienas sēdes.

Komentāri (126)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu