VID parādnieku datus aktualizēs, neiekļaujot pēdējās piecas dienas (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) izvērtēs tehniskās iespējas parādnieku datu bāzē informāciju aktualizēt, neiekļaujot informāciju par pēdējām piecām dienām.

Kā informēja VID Sabiedrisko attiecību daļa, ņemot vērā, ka saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto - nokavējuma naudu neaprēķina, ja valsts vai pašvaldības budžets nodokļa maksājumu ir saņēmis piecu darbdienu laikā pēc maksājuma termiņa iestāšanās. Tādēļ tiek izvērtēta iespēja noteikt, lai datubāzē informācija tāpat kā līdz šim tiktu aktualizēta katra mēneša 7. un 26.datumā, taču minētajos datumos publiski datubāzē būtu atspoguļota informācija par parāda esamību vai neesamību piecas dienas pirms minētajiem datumiem.

Tādējādi tiks samazināta varbūtība, ka nodokļu maksājums ir veikts, bet informācija par to vēl nav nonākusi VID rīcībā. Piemēram, attiecīgā mēneša 7.datumā publiski datubāzē būtu redzama informācija, vai nodokļu maksātājam ir vai nav nodokļu parāds virs 100 latiem uz attiecīgā mēneša 2.datumu un 26.datumā attiecīgi uz 21.datumu.

VID norāda, ka «Maxima Latvija» un «Rimi Latvia» nav nokavēto nodokļu maksājumu budžetam, tādēļ VID atvainojas nodokļu maksātājiem par sagādātajām neērtībām.

Publiskā VID administrēto nodokļu un nodevu parādnieku datubāze tika izveidota ar mērķi nodrošināt efektīvāku valsts resursu izmantošanu, nodrošinot publiski pieejamu informāciju par tiem nodokļu maksātājiem, kuriem VID administrēto nodokļu (nodevu) parāda kopsumma pārsniedz 100 latus, lai nodokļu maksātājiem, kuri plāno startēt publisko iepirkumu konkursos, nav jādodas pēc izziņas papīra formātā uz VID klientu apkalpošanas centru. Līdz ar datubāzes izveidošanu gan publiskā iepirkumu konkursa rīkotājs, gan nodokļu maksātājs izziņu par parāda virs 100 latiem esamību vai neesamību var izdrukāt no Publiskās VID administrēto nodokļu un nodevu parādnieku datubāzes.

Taču jāņem vērā, ka informācija, kas tiek atspoguļota Publiskajā VID administrēto nodokļu un nodevu parādnieku datubāzē, tiek apkopota gan no vairākām informācijas sistēmām, tajā skaitā no Valsts kases. VID atzīst, ka datubāzes izstrādes gaitā nav ņemts vērā apstāklis, ka informācija par veiktajiem starpbanku maksājumiem no Valsts kases VID rīcībā nonāk ar laika nobīdi, kas var būt līdz pat piecām dienām.

Kā ziņots, VID veidotajā nodokļu parādnieku datubāzē atrodas mazumtirdzniecības veikalu tīkls «Maxima Latvija» un «Rimi Latvia». «Maxima Latvija» pārstāvis Ivars Andiņš norādīja, ka uzņēmums minēto sarakstu tā pašreizējā izpildījumā vērtē negatīvi, jo tas ir maldinošs.

Savukārt «Rimi Latvia» pārstāve Laura Podskočija teica, ka uzņēmums ir nepatīkami pārsteigts par šādu notikumu pavērsienu, kad iespējamas kļūdas dēļ VID sistēmā uzņēmuma «Rimi Latvia» vārds minēts parādnieku vidū, jo tas patlaban ļoti kaitē uzņēmuma tēlam.

Kā liecina ieraksts VID nodokļu parādnieku sadaļā, «Rimi Latvia» nodokļu parāds ir 10 531 lats, bet «Maxima Latvija» - 3566,33 lati.

Kā ziņots, vairāki biznesa portāla «Nozare.lv» aptaujātie uzņēmēji atzina, ka VID noteiktais nodokļu parādu slieksnis 100 latu apmērā ir pārāk zems un būtu jāvērtē tā paaugstināšanas iespēja, turklāt patlaban trūkst informācijas par tā izveidošanas argumentāciju.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu parādnieku datubāzē 1.aprīlī bija pieejama informācija par 53 594 nodokļu parādniekiem - uzņēmumiem -, kam nodokļu parāds ir virs 100 latiem. Bet saskaņā ar «Firmas.lv» un «Latvijas Tālruņa» datiem Latvijā patlaban ir aptuveni 55 000 aktīvu uzņēmumu, kas veic komercdarbību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu