Starp Latviju un Krieviju vairs neuzliks dubultos nodokļus (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No šodienas oficiāli sāk piemērot Latvijas un Krievijas valdību līgumu par nodokļu dubulto neuzlikšanu un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.

Ārlietu ministrija (ĀM) skaidro, ka līgums ir vērsts uz to, lai abu valstu fiziskajām un juridiskajām personām nebūtu jāveic dubultā nodokļu nomaksa no viena un tā paša ienākuma vai kapitāla. Līgums garantē nodokļu diskriminācijas nepieļaušanu, paredz informācijas apmaiņas kārtību līguma nosacījumu izpildei, nosaka procedūras, kā tiek izskatīti nodokļu uzlikšanas strīdu gadījumi, kā arī nosaka nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanas metodes.

Ļaus samazināt «pelēko shēmu» ietekmi

Līguma spēkā stāšanās ļaus samazināt «pelēko» shēmu ietekmi abu valstu uzņēmēju sadarbībā un palielinās tiešo investīciju apjomus, uzskata ĀM.

Līgums paredz, ka Krievijā strādājošiem Latvijas uzņēmumiem būs nodrošināts stabils nodokļu maksāšanas režīms, kuru neietekmēs Krievijas nodokļu politikas grozījumi, savukārt starptautiskās satiksmes nozares uzņēmumu gūtā peļņa Krievijā ar nodokļiem netiks aplikta.

Līgums paredz, ka dividendes to izcelsmes valstī var aplikt ar nodokli, kas nepārsniedz 5%, bet autoratlīdzības - pēc likmes, kas nepārsniedz 5% no autoratlīdzības kopapjoma. Patlaban uzņēmēju darījumi otrā valstī tiek aplikti ar nodokli, pamatojoties uz attiecīgās valsts normatīvajiem aktiem, un otra valsts var mainīt gan nodokļu likmes, gan apliekamā ienākuma aprēķināšanas kārtību.

Būtiskas izmaiņas pārvadātājiem

Šis starpvalstu līgums arī paredz, ka starptautiskajā aviosatiksmē, kuģu, dzelzceļa un auto pārvadājumos gūtā peļņa ar nodokļiem tiek aplikta tikai uzņēmumu mītnes valstī. Tas nozīmē, ka, piemēram, Krievijā strādājošas Latvijas aviokompānijas filiāle šajā valstī tiks atbrīvota no nodokļu nomaksas un tos maksās tikai Latvijā. Līdzīgi būs arī ar Latvijā strādājošu Krievijas uzņēmumu filiālēm.

Tāpat līguma mērķis ir novērst abu valstu uzņēmēju izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Līgums radīs tiesisku pamatu Latvijas un Krievijas nodokļu administrāciju tiešai sadarbībai, tām regulāri apmainoties ar informāciju. Līdz šim, piemēram, Valsts ieņēmumu dienestam nebija likumīga pienākuma atbildēt uz Krievijas nodokļu administrācijas informācijas pieprasījumu par nodokļu maksātāju darījumu partneriem un saņemtajiem ienākumiem.

Sarunas par līgumu ilga 13 gadus

Starpvalstu vienošanās, pie kuras darbs noritēja jau vairāk nekā desmit gadus - kopš 1997.gada -, tika parakstīta 2010.gada decembrī, kad Maskavā oficiālā vizītē viesojās toreizējais Latvijas prezidents Valdis Zatlers. Latvijas parlaments šo līgumu atbalstīja 2011.gada jūnijā, bet Krievija to ratificēja pērn.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu