60% iedzīvotāju grib referendumu par eiro ieviešanu (627)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāk nekā puse jeb 60% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atbalsta atsevišķu referendumu par eiro ieviešanu Latvijā, liecina pētījumu kompānijas TNS veiktā aptauja.

Tajā skaitā 43% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem aptaujā pauda viedokli, ka par eiro ieviešanu Latvijā noteikti būtu nepieciešams rīkot referendumu, bet 17% teica «drīzāk jā».

Pēc aptaujas datiem, pretējās domās ir 36% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kuri uzskata, ka par eiro ieviešanu Latvijā nebūtu nepieciešams rīkot atsevišķu referendumu, tajā skaitā 18% teica - «noteikti nē», bet 18% - «drīzāk nē».

4% aptaujāto nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Aptauju pētījumu aģentūra TNS veica sadarbībā ar telekompāniju LNT laikā no 2012.gada 27. novembra līdz 29. novembrim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 650 ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Finanšu ministrs neatbalsta referenduma rīkošanu

Intervijā Latvijas Radio finanšu ministrs Andris Vilks šorīt sacīja, ka iedzīvotājiem ir grūti izvērtēt visas nianses šajā jautājumā, -

«tad jau uz referendumu vajadzēja likt arī starptautiskā aizdevuma programmu».

Ministrs uzsvēra, ka iedzīvotājiem jau tagad tiek skaidrots un tiks skaidrots arī turpmāk viss, kas saistīts ar eiro ieviešanu - gan ieguvumi, gan arī iespējam un zaudējumi un riski. Pēc Vilka teiktā, viennozīmīgi, ka naudas izteiksmē no eiro ieviešanas ir lielāki ieguvumi nekā zaudējumi.

«Ja rīko referendumu eiro ieviešanas jautājumā, tas nozīmē, ka Latvija nav gatava eirozonai, un jautājums tiek atlikts,» uzskata finanšu ministrs.

ZZS apsver iespēju vākt parakstus eiro referendumam

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pavisam nopietni apsver iespēju vākt parakstus referenduma rosināšanai par eiro ieviešanu, LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Kā galvenais arguments tiek minēts sabiedrības kritiski zemais - 3% - atbalsts eiro ieviešanai. «Tas ir arī zinošu ekonomistu viedoklis. Neviena no eirozonas kandidātvalstīm, izņemot Latviju, pašlaik negrasās stāties eirozonā,» sacīja deputāte.

Kā ziņots, ja valdošajai koalīcijai izdosies pieņemt eiro ieviešanas likumprojektu, tad ZZS sākumā aicinās Valsts prezidentu Andri Bērziņu to neizsludināt. Neuzklausīšanas gadījumā tiks apsvērti divi scenāriji: vai nu vākt 34 parakstus, lai pieņemto likumu nodotu tautas nobalsošanai, vai arī iniciēt referendumu, sākot vākt likumā noteiktos 30 000 parakstu.

Valdība iecerējusi, ka Latvija eiro pievienosies 2014.gadā.
Komentāri (627)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu