ES piemēro Vācijai "pārmērīga budžeta deficīta procedūru"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri otrdien sāka tā dēvēto pārmērīgā budžeta deficīta procedūru pret Vāciju un mudināja bloka lielāko ekonomiku pēc iespējas drīzāk sakārtot savas finanses.

Ministri apstiprināja Eiropas Komisijas atzinumu, ka Vācijas budžeta deficīts ir sasniedzis satraucošu līmeni, un konstatēja, ka šai valstij jāveic tālejošas reformas, teikts paziņojumā, kas pieņemts finanšu ministru sarunās Briselē. 2002.gadā Vācijas budžeta deficīts sasniedza 3,75 procentus no IKP, kas būtiski pārsniedz 3,0 procentu barjeru, kura noteikta eiro zonas Stabilitātes un izaugsmes paktā. Ministri, tajā skaitā Vācijas finanšu ministrs Hanss Eihels, bija vienisprātis, ka Vācija riskē šo robežu pārkāpt arī 2003.gadā un pret šādu risku nedrīkst izturēties nevērīgi. ES tautsaimniecības smagsvars Vācija piedzīvo ilgstošu kritumu, ko izraisījis zems izaugsmes potenciāls, uzskata ES. "Vācijas valdības rokās ir to būtiski palielināt ar saprātīgām reformām, sevišķi darba tirgū," norāda ministri, dodot Vācijai laiku līdz 21.maijam nepieciešamo pasākumu veikšanai. "Pārmērīgā budžeta deficīta procedūra" var beigties ar lieliem naudassodiem. Pirmo reizi šo procedūru pērn piemēroja Portugālei. Vācijai šī situācija ir sevišķi pazemojoša, jo tā ir viena no 1997.gadā pieņemtā stabilitātes pakta autorēm. ES rekomendē Vācijai samazināt budžeta deficītu par vismaz 0,5 procentpunktiem no IKP gadā, lai panāktu līdzsvarotu budžetu līdz 2006.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu