Strašuna: Ekonomikas attīstība ir straujāka, nekā prognozēts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ekonomikas attīstība šā gada pirmajā pusē ir straujāka, nekā iepriekš prognozēts, uzsvēra «Swedbank» vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Viņa atzina, ka šogad otrajā ceturksnī Latvijas ekonomikas auga par 2,7% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. «Iespējams, ka šie dati tiks pārskatīti, bet nu ir skaidrs, ka ekonomikas attīstība šī gada pirmajā pusē ir straujāka, nekā prognozēts līdz šim. Tā ir arī straujāka nekā Lietuvā un, visticamāk, arī Igaunijā,» piebilda Strašuna.

Viņa norādīja, ka ekonomiskās attīstības tendences ir labas, taču nevajadzētu pārāk daudz paļauties uz līdzšinējiem rezultātiem, jo risku turpmākai izaugsmei vēl arvien ir diezgan daudz. Viens no tiem ir politiskā un ekonomiskā attīstība Krievijā, bet Latvijas ekonomika ir atkarīga arī no tā, kas notiek plašajā pasaulē, un viens no galvenajiem riskiem pasaules izaugsmei ir nelīdzsvarotības un finanšu tirgus svārstības Ķīnā.

«Izskatās, ka Latvijas izaugsme otrajā ceturksnī ir bijusi diezgan plaša un to virzījuši gan mājsaimniecību patēriņš, gan eksports, gan, iespējams, arī investīcijas. Visticamāk, importa pieaugums vēl arvien bija diezgan vājš,» uzskata Strašuna.

Pēc viņas teiktā, mājsaimniecību tēriņu kāpumu veicināja robusts ienākumu pieaugums, galvenokārt pateicoties arvien spēcīgam algu kāpumam. Jaunu darbvietu radīšana, visticamāk, bijusi diezgan vārga. Tajā pat laikā patērētāju noskaņojums saglabājas stabils, inflācija turpina būt visai zema. Eksports arī turas labi, daļēji pateicoties AS «KVV Liepājas metalurgs» darbības atsākšanai, bet arī citās nozarēs eksportētāji neguļ un aktīvi meklē jaunus noieta tirgus. Arī investīciju aktivitāte nedaudz pieņēmusies spēkā, uz to norāda mašīnu un iekārtu importa kāpums.

«Swedbank» pašreizējā prognoze šī gada ekonomikas izaugsmei ir 1,9%, bet, iespējams, to būs jāpārskata nedaudz uz augšu līdz ar spēcīgu pieaugumu otrajā ceturksnī.

Jau ziņots, ka šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada pirmo ceturksni, IKP apjoms pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem ir palielinājies par 1,2%.

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgo periodu, IKP pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem ir pieaudzis par 2,6%. Pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem IKP ir palielinājies par 2,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu