Eksperts: Ostas valžu locekļu nomaiņa neliecina par kardinālām pārmaiņām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valdībai nomainot Latvijas lielākajās ostās valdes locekļus, nekādas kardinālas izmaiņas nav notikušas un nav pamata domāt, ka tādas notiks, norāda Latvijas Loģistikas asociācijas valdes priekšsēdētājs Normunds Krūmiņš.

Viņš norāda, ka joprojām pašvaldību un valsts pārstāvju skaits ostu valdēs ir vienāds, un, kā īpaši pierāda Rīgas brīvostas piemērs, šādā izkārtojumā risinājumus atrast nevar. Pasaules Bankas un citi eksperti jau nākuši klajā ar dažādām versijām, kā ostu darbu uzlabot, taču, kamēr ostām neesot viena konkrēta saimnieka, par pārmaiņām esot grūti runāt. Dialoga veidā vai jauna likuma veidā

vajadzētu vienoties par to, kurš tad ostā būs saimnieks,

uzsver Krūmiņš. Viņš gan arī norāda, ka šis jautājums ir aktualizēts vairākkārt, taču risinājuma nav.

Ņemot vērā pašreizējo koalīcijas sastāvu, Krūmiņš neprognozē, ka arī turpmāk kas varētu mainīties. Esot jānotiek kādam izmaiņām - straujam kravu kritumam vai kādiem ārkārtas apstākļiem no ārpuses, lai šo jautājumu sāktu risināt. Kamēr ostām esot ieņēmumi, nodrošināta finanšu plūsma, tikmēr esot skaidrs, ka kārtība, visticamāk, mainīta netikšot.

Kā ziņots, valdība otrdien atbalstīja trīs ministriju rosinātās pārmaiņas Ventspils, Liepājas un Rīgas ostu valdēs, veicot valsts pārstāvju nomaiņu tajās.

Ekonomikas ministrija pašreizējo tās pārstāvi Liepājas ostas valdē Andri Liepiņu nomainīs pret ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Lazdovski, Rīgas ostas valdē Ģirtu Greiškalnu nomainīs pret Arti Stucku, savukārt Sandra Sondora-Kukule (RP) Ventspils ostas valdē tiks nomainīta pret Gati Ābeli (ZZS).

Satiksmes ministrija veiks valdes locekļu rotēšanu - Džineta Innusa no Rīgas brīvostas valdes tiks pārcelta uz darbu Ventspils ostā, bet no Ventspils ostas uz Rīgas brīvostu tiks pārcelts Kaspars Ozoliņš.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) nolēmis Rīgas brīvostas valdē iecelt bijušo tieslietu ministri, tagadējo Rīgas domes deputāti Baibu Broku (VL/TB-LNNK), no amata atceļot Rolandu Artūru Bebri. Ventspils brīvostas valdē turpmāk darbosies ministra ārštata padomnieks Edijs Vaznis. Līdz šim ministriju Ventspils ostas valdē pārstāvēja Ojārs Briedis.

Jautājums par ostu valžu personālu aktuāls ir Valsts kontrolei, kas aicinājusi Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) nodrošināt, ka ostu valdēs tiek iecelti profesionāli cilvēki.

Pasaules Bankas eksperti, pērn novembrī prezentējot ziņojumu «Pārskats par ostu sektoru Latvijā: konkurētspēja un pārvaldība», secināja, ka Latvijas ostām nav izdevies piesaistīt kravas ar augstāku pievienoto vērtību, nav izdevies pietiekami uzlabot kopējās loģistikas ķēdes darbību, tāpat efektīvāka varētu būt investīciju politika ostās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu