Aicina piensaimniekus nepaļauties uz Eiropas kompensācijām; jāmeklē jauni tirgi (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas piena ražotājiem nevajadzētu paļauties uz Eiropas kompensācijām saistībā ar Krievijas embargo. Eiropas atbalsta mehānismi nestrādā tik ātri, cik būtu nepieciešams un prognozēja, ka Latvijas zemniekus Eiropas atbalsts labākajā gadījumā sasniegs līdz gada beigām, teica Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Viņš intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka

«Tas tiešām būtu jauks Ziemassvētku pārsteigums,

ja atbalsts līdz Latvijai nonāktu,» teica LLKC vadītājs.

Cimermanis atzīmēja, ka neskatoties uz piena iepirkumu cenu kritumu zem pašizmaksas, ņemot vērā saražoto apjomu un pārdoto piena daudzumu pārstrādei, kompensāciju apjoms nebūs tik liels. «Līdz ar to zemniekiem noteikti nevajadzētu ļoti paļauties uz šo kompensāciju no Briseles. Tā ilgtermiņā nepalīdzēs, tas ir skaidrs. Mums Latvijā pašiem ir jādomā par jaunu tirgu meklēšanu piena produktiem - te būtu jāiegulda visi spēki,» teica LLKC valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī atzina, ka

zemniekiem šis ir grūts laiks un aicināja «savilkt jostas». «

Zemniekiem šis ir ļoti grūts brīdis - jāmēģina savilkt jostas un skatīties, kur var ietaupīt. Esmu runājis ar saimniekiem - pašreizējā situācija nav tāda, lai vispār domātu par ilgtermiņa ražošanu. Ir kāds brīdis, kad var piekompensēt no citām nozarēm piena ražošanu, bet, ja līdz pavasarim vasarai neatradīsim risinājumu, lai piena cena būtu vismaz virs pašizmaksas, skaidrs, ka zemnieki nestrādās ar zaudējumiem. Situācija ir gana nopietna,» teica Cimermanis.

Krievijas embargo dēļ samazinātās piena iepirkuma cenas Latvijas piena ražotājiem

katru mēnesi rada zaudējumus septiņu līdz deviņu miljonu eiro apmērā.

LLKC iepriekš informēja, ka piena iepirkuma cenas augustā bija 27 centi kilogramā, taču oktobra sākumā piena iepirkumu cenas vidēji kritušās līdz 22 centiem kilogramā, negatīvi iespaidojot katras piena saimniecības ekonomisko dzīvotspēju.

Tāpat ziņots, ka Krievija ir noteikusi pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības, ASV un citām valstīm.

Latvijas valdība ir piešķīrusi papildus valsts atbalstu ciltsdarbiem sešu miljonu eiro apmērā, lai kompensētu piensaimniecības jomai zaudējumus, kas radušies saistībā ar Krievijas noteikto embargo, bet Ekonomikas ministrija atvēlēs piecus miljonus eiro ārējo tirgu apguvei Latvijas uzņēmumiem.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais un plašākais lauku konsultāciju sniedzējs ar pilnīgu pārklājumu visā Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu