Eksperiments nedēļas garumā - sākums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Spriešana par abstraktām tirdzniecības iespējām ir apsveicama, taču pārbaudīsim īstermiņa ienesīgumu arī praksē. Izveidosim vairākus virtuālus investīciju portfeļus un pēc nedēļas aplūkosim katra no tiem rezultātus. Tāda papīrtirdzniecība ļaus izvairīties no sekām, ko izraisa pārsteidzīgi spriedumi un pavirša atlase. Turklāt tirdzniecības platformu demoversijas piedāvā daudzi brokeri, līdz ar ko šādu hipotētisku treidingu iespējams realizēt pietiekami vienkārši un tajā pašā laikā - aizraujoši.

Ignorēsim padziļinātas analīzes veikšanas nepieciešamību pirms vērtspapīru iegādes, nesekosim ikdienas «stop loss» jeb zaudējumu ierobežošanas stāvoklim. Virtuālās investēšanas gadījumā tas mums ļaus ietaupīt laiku. Tikai nedrīkst aizmirst, ka reālajā dzīvē tas tikpat efektīvi palīdzēs mums atbrīvoties no konta satura.

Katrs portfelis sastāvēs no 5 vērtspapīriem ar kopējo vērtību 20 000 USD, savukārt vērtspapīru cenas fiksēsim pēc to stāvokļa uz pirmdienas rītu.

Pirmajam portfelim izvēlēsimies visiem labi zināmu kompāniju akcijas. Pirmo ņemsim Bank of America (vērtspapīra kods BAC) – vienu no lielākajiem banku holdingiem - un kļūsim par tā virtuālu līdzīpašnieku. Tagad apzīmējumu «sava banka» varēs lietot ne tikai attiecībā uz to banku, kurā ņemts kredīts.

Cilvēks, kuru milzums datorlietotāju neieredz, taču visi kāro ieņemt viņa vietu Forbes sarakstā – protams, Bils Geitss. Ja jau viņa bagātības pieauguma pamats ir Microsoft (MSFT) akciju cenas izmaiņas, tad ņemsim piemēru.

Ieguldījuma dažādošanai pievienosim arī Walt Disney Company (DIS) - vienu no lielākajām izklaides industrijas korporācijām pasaulē. Liksim mikimausim strādāt mūsu labā!

Laikam nav un nebūs pasaulē atpazīstamāka dzēriena par kokakolu, un galu galā - mums vajadzētu arī kādu pārtikas nozares pārstāvi. Tāpēc nākamais kandidāts - Coca Cola Company (KO).

Nu un visbeidzot pievienosim Johnson & Johnson (JNJ). Kompānija ražo sanitārhigiēniskās preces, kosmētiku, medicīnas iekārtas, tātad to ietekmē sabiedrības veselība, demogrāfija – pietiekami labs mūsu investīciju portfeļa kandidāts.

Lai arī akcijas ir augsta riska ieguldījums, bet fondi ar atslēgvārdiem «stabilais» investē obligācijās un citos puslīdz drošos vērtspapīros, tomēr aktīvam īstermiņa treidingam šī varētu būt pietiekami konservatīva atlase. Tāpēc pirmā portfeļa nosaukums būs «Konservatīvais».

Katras kompānijas akcijas tātad pirksim par 4000 USD un iegūstam:

Bank of America (BAC), 495 akcijas, iegādes cena 8,07

Microsoft (MSFT), 131 akcija, iegādes cena 30,50

Walt Disney (DIS), 96 akcijas, iegādes cena 41,45

Coca Cola (KO), 58 akcijas, iegādes cena 67,94

Johnson & Johnson (JNJ), 61 akcija, iegādes cena 64,60

Ķeroties klāt otrā portfeļa formēšanai, atcerēsimies, ka Latvijā arī pastāv fondu birža. Tāpēc izvēlēsimies Latvijas preci un otru portfeli izveidosim no NASDAQ OMX Riga (bijusī Rīgas Fondu birža) oficiālā saraksta akcijām. Nāksies gan nofiksēt dolāra kursu, 0,53, tāpēc portfeļa vērtība būs 10 600 Ls, bet viena uzņēmuma akcijas iegādāsimies par summu 2120 Ls.

Tātad – «Vietējais» portfelis sastāv no:

Grindeks (GRD1R), 424 akcijas, iegādes cena 5,00

Latvijas kuģniecība (LSC1R), 6424 akcijas, iegādes cena 0,33

Olainfarm (OLF1R), 757 akcijas, iegādes cena 2,80

SAF Tehnika (SAF1R), 1300 akcijas, iegādes cena 1,63

Ventspils Nafta (VNF1R), 1682 akcijas, iegādes cena 1,26

Savukārt trešajam investīciju portfelim piešķirsim izteikti spekulatīvu raksturu, noformējot to no ETF-iemjeb biržās tirgotajiem fondiem.

To, ka jāiegulda zeltā (GLD), mūsdienās laikam nezina tikai slinkais. Tā cena varot tikai augt, gluži kā nekustamajam īpašumam vēl nesen. Vēl saka, ka sudrabs cenā pieaugšot pat straujāk nekā zelts, jo sudraba stieņu kārotāju esot vairāk (nav dīvaini; uzdzenot debesīs cenu sudrabam, ar laiku izķers arī čuguna stieņus). Tāpēc investēsim sudrabā (SLV).

Tā kā nācās pieminēt nekustamo īpašumu, tad ņemsim to, cerot, ka krīze patiešām ir beigusies (IYR). Tāpat iepirksim arī naftas fondu (USO). Varbūt tas mazinās rūgtumu, raugoties uz DUSu cenu paneļiem. Noslēgumā pievienosim arī finanšu sektoru (XLF). Portfelis «Spekulatīvais» arī ir noformēts:

Zelts (GLD) – 23 par cenu 167,14

Sudrabs (SLV) – 123 par cenu 32,51

Nekustamais īpašums (IYR) – 65 par cenu 60,75

Nafta (USO) – 105 par cenu 38,02

Finanses (XLF) – 274 par cenu 14,56

Jebkurš pasākums būtu nedabisks, ja tajā nepiedalītos skeptiķi un pesimisti. Lai ieinteresētu arī tos, kuri uz jautājumu «kad kļūs labāk?» skaidri zina atbildi, ka labāk jau bija, tad ceturtais (jāteic - augsta riska) variants ir biržā tirgotais fonds QID, kura cena pieaug, ja tirgus kopumā krītas.

Pēc nedēļas salīdzināsim visu portfeļu ienesīgumu ar simtprocentīgu ieguldījumu šajā fondā, kura cena pirmdienas rītā bija 35,84 $, sekojoši - var tikt iegādāti 558 vērtspapīri.

Nav svarīgi, vai portfeļi ir izveidoti piezīmju bloknotā vai treidinga programmu demoversijās, nākamajā nedēļā sekosim finanšu pasaules notikumiem un atbilstošo kompāniju ziņām, lai paskatītos, kā tie ietekmē mūsu virtuālos ieguldījumus. Jā, pats par sevi taču skaidrs, ka viss minētais ir tikai demonstrācijas režīmā pārbaudāmas hipotēzes, nevis investīciju ieteikumi.

Par autoru

Bloga autors – Renārs Zelčs. Ieguvis izglītību ekonomikā un inženierzinātnēs. Šobrīd studē Daugavpils Universitātes ekonomikas doktorantūrā, pētniecības virzieni – finanšu tirgi, biržas, vērtspapīri. Par šīm tēmām lasa lekcijas Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) filiālē, kā arī Daugavpils universitātē. Līdztekus studijām doktorantūrā un lektora darbam nodarbojas ar vērtspapīru tirdzniecību kopš 2006.gada Rīgas Fondu biržā un kopš 2008.gada – ASV.

Par projektu

Ja arī jūs ar interesi sekojat līdzi notikumiem finanšu tirgos un jums ir saistoša tirdzniecība ar finanšu instrumentiem, Renāra Zelča blogā noteikti atradīsiet ko noderīgu! Neparasts skatījums uz aktualitātēm finanšu tirgos, ieskats vēsturiskajos notikumos un to paralēles ar mūsdienām – informācija, kas paplašinās gan pieredzējušu investoru, gan arī iesācēju redzesloku! Projekts tiek īstenots sadarbībā ar DNB banku - blogā izvirzītie pieņēmumi par finanšu instrumentu tirdzniecību tiek pārbaudīti, izmantojot DNB Trade elektroniskās tirdzniecības platformas demoversiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu