Krievija no Nepālas evakuējusi 128 cilvēkus, arī Latvijas pilsoņus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No Nepālas galvaspilsētas Katmandu izlidojušas divas Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas lidmašīnas ar Krievijas un vairāku citu valstu, arī Latvijas, pilsoņiem, kas pēc postošās zemestrīces nolēmuši pamest Himalaju valsti, paziņoja Krievijas vēstniecība Nepālā.

Lidmašīnās atrodas 128 Krievijas, Kazahstānas, Tadžikistānas, Uzbekistānas, Latvijas, Ukrainas un Izraēlas pilsoņi, teikts vēstniecības paziņojumā.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis aģentūru LETA informēja, ka no Nepālas ar Krievijas palīdzību ir evakuēti četri Latvijas iedzīvotāji. Viņi paši esot nokārtojuši šo iespēju - tikt ātrāk prom no zemestrīces skartās valsts. Taču Ārlietu ministrija no savas puses kārto jautājumu par Krievijas vīzu piešķiršanu, kolīdz šie četri cilvēki ar lidmašīnu būs ieradušies Maskavā. Zināms, ka Nepālu viņi jau ir pametuši.

Evakuēto vidū ir arī kāda Krievijas iedzīvotāja, kas guvusi savainojumus, Katmandu zemestrīces rezultātā sabrūkot viesnīcai. Tiesa gan, viņa tikusi cauri vien ar lauztu kāju.

Latvija lūgusi lidmašīnu ES pilsoņu evakuācijai

Kā TVNET informēja Ārlietu ministrijas pārstāvis Ivars Lasis, Latvija, sadarbojoties ar Poliju, aicina Nepālas valdību piešķirt tehniku (lidmašīnu), lai evakuētu Eiropas Savienības pilsoņus.

Lasis gan prognozēja, ka tas varētu prasīt dažas dienas, jo primāri jāevakuē visi zemestrīcē cietušie.

Vēl seši Latvijas iedzīvotāji uz mājām netiek

Seši Latvijas pilsoņi vēl joprojām atrodas Nepālā, trešdien Saeimas Ārlietu komisijā norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs («Vienotība»).

Rinkēvičs skaidroja, ka vēstniecība Indijā dara visu iespējamo, lai viņiem palīdzētu atgriezties.

Šobrīd minēto sešu pilsoņu atgriešanās Latvijā tiek plānota ap 6.maiju. «Tuvākajās stundās būs konkrēti risinājumi,» uzsvēra ārlietu ministrs.

Foto: AFP/LETA

Ārlietu ministrijā informēja, ka šiem tūristiem no Latvijas, kā arī citu valstu tūristiem, tiešas briesmas nedraud, viņi atrodas drošībā un viņiem pieejams dzeramais ūdens un pārtika.

Vienlaikus, pēc Latvijas vēstniecības Indijā iniciatīvas trešdien Deli notikusi kārtējā ES dalībvalstu konsulāro amatpersonu sanāksme, lai koordinētu atbalsta sniegšanu ES pilsoņiem Nepālā. Latvijas un Polijas vēstniecības plāno lūgt Nepālai piešķirt gaisa transportu ES pilsoņu, tajā skaitā alpīnistu, nogādāšanai no Namče bazāra uz tuvāko lidostu Luklu. Tiek lēsts, ka tas varētu prasīt vairākas dienas, jo galvenā uzmanība vērsta neatliekamās palīdzības sniegšanu ievainotajiem. Ārlietu ministrija aicina pret šo situāciju izturēties ar izpratni.

Savukārt, ja Latvijas ceļotāji vēlas ātrāk izceļot no Namče bazāra, transporta izmaksas jāsedz pašiem, izmantojot vietējos pakalpojumu sniedzējus. Ja nepieciešams, transporta izdevumu segšanai iespējams saņemt valstij atmaksājamus finanšu līdzekļus.

Šī ir smagākā zemestrīce Nepālas vēsturē kopš 1934.gada, kas astoņu magnitūdu zemestrīce gandrīz pilnībā sagrāva Katmandu, Bhaktapūras un Patanas pilsētas.

Nepālas Iekšlietu ministrija otrdien paziņoja, ka bojāgājušo skaits postošajā 7,8 magnitūdas stiprajā zemestrīcē sasniedzis 5057. Aptuveni 10 000 cilvēku ir ievainoti.

Lai gan pēcgrūdieni pēc sestdien notikušās zemestrīces ir norimuši, simtiem cilvēku joprojām guļ ielās, jo viņu mājas ir sagruvušas vai draud sagrūt.

Indijā un Ķīnā zemestrīce prasījusi aptuveni 100 cilvēku dzīvību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu