Akciju tirgus apskats 22.06. – 29.06.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušonedēļ biržā tirdzniecības aktivitāte nedaudz palielinājās, salīdzinot ar aizpagājušo. Uzmanības centrā bija notikumi ar apdrošināšanas sabiedrības "Balta" akcijām.

Visos tirgus segmentos apgrozījums sasniedza LVL 22,50 miljonus, no kuriem LVL 5,85 miljoni tika iegūti akciju tirgū, kas ir 9,7 reizes vairāk nekā iepriekšējā pārskata periodā. Ja no šīs summas atņemt darījumus ar "Baltas" akcijām, tad paliek tikai LVL 64 tūkstoši. Var secināt, ka pārējo emitentu akciju tirgus ir izteikti “vasarīgi” pasīvs. Cenu indekss RICI nedēļas laikā strauji pieauga un nedēļas beigās, pieaugot par 8,62 punktiem jeb 5,7%, bija 159,27 punkti. Šo pieaugumu, visticamāk, var saistīt ar to, ka ir mēneša un otrā ceturkšņa beigas, kad tirgus dalībnieki mēģina uzlabot savus bilances rādītājus. Maz ticams, ka indekss RICI nākamnedēļ noturēsies šajā līmenī un nesamazināsies. Jāpiebilst, ka pagājušonedēļ indekss RICI samazinājās par apmēram 4%. Savukārt kapitalizācijas indekss DJRSE, nedēļas laikā diezgan ievērojami svārstoties, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, pieauga par 0,8% un nedēļas nogalē bija 141,13 punkti. Lielākais apgrozījums šonedēļ bija ar "Baltas" akcijām. Apgrozījums ar tām veidoja 98,9% no kopējā akciju tirgus apgrozījuma. 25.jūnijā notika Dānijas apdrošināšanas sabiedrības "Codan" akciju atpirkšanas darījumi. "Codan" palielināja savu daļu "Baltas" akciju kapitālā līdz 99,33%. Darījumu kopējā vērtība bija LVL 5 438 700, bet vienas akcijas cena visos darījumos bija LVL 4,5. 26.jūnijā notika viens tiešais vai reportētais darījums ar apmēram 1,3% "Baltas" akciju. Šāds akciju daudzums varēja būt tikai "Codan" īpašumā. Var secināt - "Codan" tās kādam pārdeva, ko varēja uzskatīt par signālu tirgum, ka "Balta", iespējams, paliks biržā. 28.jūnijā "Codan" bija izteikusi piedāvājumu Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai (ERAB) un Dānijas Investīciju fondam Centrālajai un Austrumeiropai veikt finansu ieguldījumu apdrošināšanas sabiedrībā "Balta". "Codan" piedāvā ERAB iegādāties 24% no "Baltas" akcijām un Dānijas Investīciju fondam Centrālajai un Austrumeiropai 17% no "Baltas" akcijām. "Codan" pēc līgumu parakstīšanas ar ERAB un Dānijas Investīciju fondu Centrālajai un Austrumeiropai savā īpašumā plāno saglabāt "Baltas" akciju kontrolpaketi 51% apjomā. Šī ziņa palielina varbūtību, ka "Balta" paliks biržā. Apgrozījums ar pārējo emitentu akcijām bija neliels. Investoru intereses pievērsa "Latvijas gāzes" un "Ventspils naftas" akcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu