«Nordea» un DNB jaunveidojamās bankas fokuss - vietējie uzņēmumi un uzņēmēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Skandināvijas banku DNB un «Nordea» apvienotās bankas Baltijas valstīs tirgus daļa reģionā varētu būt aptuveni 20%. Apvienotās bankas galvenā mērķauditorija būs vietējie uzņēmumi un uzņēmēji, pastāstīja jaunveidojamās bankas izpilddirektors Erki Rāzuke.

«Neesam kādreizējo krājbanku mantinieki un, visdrīzāk, nebūsim tik plaši pieejami kā daži citi tirgus spēlētāji. Mēs būsim koncentrētāki, un es lēšu, ka mūsu tirgus daļa būs aptuveni 20%. Mūsu galvenā mērķauditorija būs vietējie uzņēmumi un uzņēmēji. Tieši no viņiem ir atkarīgas mūsu ekonomikas, un tādēļ mēs vēlamies būt labi partneri,» sacīja Rāzuke.

Pēc viņa teiktā, jaunveidojamās bankas mērķis ir būt redzamiem un jūtamiem Baltijas tirgū, taču tirgus daļa pati par sevi vēl nenodrošina labus darbības rezultātus. «Tādēļ mēs tomēr būsim selektīvi, un mūsu mērķis nav būt «bankai ikvienam«. Mums ir jāveido fokuss, un tas noteikti ir vietējās kompānijas, uzņēmēji un arī vietējie uzkrājumi. Vienlaikus noteikti būs pietiekami daudz cilvēki, kuri labprāt izmantos citu banku pakalpojumus. Viena piektdaļa tirgus ir optimāli, lai varētu nodrošināt labu biznesu,» skaidroja bankas vadītājs.

Lai sāktu «Nordea» un «DNB bankas» Baltijas biznesu apvienošanu, vēl nepieciešams saņemt konkurences un finanšu tirgus uzraugu atļaujas. Sava piekrišana apvienošanai ir jādod kopumā septiņām institūcijām - Baltijas valstu regulatoriem un konkurences uzraugiem, kā arī Eiropas Centrālajai bankai. «Mēs sniedzam visu informāciju un ceram, ka šis process noritēs gludi. Bet mēs šo procesu nevaram kontrolēt, tādēļ, protams, pastāv arī aizkavēšanās riski,» teica Rāzuke. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka notiek virzība pareizajā virzienā un abu banku Baltijas biznesa apvienošana būs ieguvums visiem - klientiem, tirgum, arī banku īpašniekiem, jo biznesa sniegums sāks uzlaboties.

Rāzuke vērtēja, ka abu banku Baltijas biznesa apvienošana ir ļoti sarežģīts darījums. Galvenais izaicinājums būs nodrošināt, lai šī procesa laikā tiek saglabāts labs servisa līmenis banku klientiem. Jaunveidojamās bankas vadītājs lēsa, ka kopumā līdz banku pilnīgai apvienošanai, visu sistēmu integrācijai varētu būt nepieciešami aptuveni trīs gadi.

Pašlaik rit darbs pie jaunās bankas zīmola izstrādes. Rāzuke atzina, ka mūsdienās jau gandrīz visa vārdnīca ir juridiski aizsargāta. Tāpēc, tikko rodas kāda ideja, uzreiz jāpārbauda, vai pasaulē jau kāds neizmanto šādu vārdu un tas nav aizsargāts. «Protams, mums ir kandidāti uz jauno nosaukumu. Bet no sākuma mēs gribam veikt juridisko pārbaudi, lai mēs nenonāktu situācijā, ka vēlāk kāds pret mums var vērst pretenzijas,» paskaidroja jaunveidojamās bankas vadītājs.

Rāzuke noraidīja izskanējušos minējumus, ka apvienotā banka paredzēta pārdošanai, tieši pretēji - mērķis ir strādāt Baltijas valstu tirgū ilgtermiņā. DNB un «Nordea» akcionāri pie idejas par Baltijas biznesa apvienošanu strādājuši vairāk nekā divus gadus, un šī iecere tiek īstenota, lai uzlabotu biznesa sniegumu. «Mērķis ir izveidot ļoti labu uzraudzības padomi, izveidot spējīgu vadības komandu un saglabāt visas zināšanas un finansiālo atbalstu, kāds tas ir bijis. Taču viņi negatavojas nevienam teikt, kas ir jādara, jo tas vairs nebūs ne «Nordea», ne DNB darbs. Domāju, ka šī ir labākā lieta, kura banku industrijā ir notikusi pēdējo desmit gadu laikā. Mums Baltijā ir bankas, kuras arī līdz šim ir bijušas pietiekami spēcīgas, bet mērķis ir padarīt tās vēl labākas,» teica Rāzuke. Viņš vērsa uzmanību, ka jaunās bankas kapitāls veidos teju divus miljardus eiro, un gandrīz četru miljardu eiro finansējumu tai sniegs mātesbankas. «Kur šajā reģionā ir pircējs, kurš varētu iztērēt gandrīz sešus miljardus eiro? Seši miljardi eiro arī pasaules mērogā ir liela summa,» sacīja jaunveidojamās bankas vadītājs.

Rāzuke uzsvēra, ka mērķis ir ilgtermiņā strādāt Baltijas tirgū un tiek domāts arī par akciju kotāciju vietējās biržās. Tas ir iecerētais attīstības virziens nākotnei. «Ja mēs veidojam vietējo banku, tad vietējiem investoriem, ar kuriem mēs gribam ļoti cieši sadarboties, ir jāvar arī šajā bankā ieguldīt, un mūsu darbiniekiem ir jābūt iespējai kļūt par līdzīpašniekiem,» sacīja Rāzuke. Viņš lēsa, ka līdz brīdim, kad varētu izteikt akciju sākotnējo piedāvājumu, varētu paiet trīs vai pat vēl vairāki gadi.

Par plāniem apvienot «Nordea» un «DNB bankas» biznesu Baltijā tika paziņots pērn augusta beigās, savukārt novembrī tika paziņots par Rāzukes iecelšanu apvienotās bankas valdes priekšsēdētāja amatā un Nila Melngaiļa iecelšanu Baltijas organizācijas padomes priekšsēdētāja amatā. «Nordea» un «DNB bankas» Baltijas darbības apvienošanu plānots pabeigt šā gada otrajā ceturksnī. Apvienotā banka būs otrs lielākais spēlētājs Baltijas valstīs.

Visa intervija ar jaunveidojamās bankas vadītāju lasāma aģentūras LETA sadaļā LETA+ un biznesa portāla «Nozare.lv» sadaļā «Viedokļi, intervijas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu