Balsojumā noskaidroti Latvijā viedākie ļaudis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Norvik Bankas» rosinātā Latvijas Vikipēdijas maratona ietvaros ir noslēdzies balsojums par Latvijā viedākajiem ļaudīm. Vieslielāko balsu skaitu ieguvuši eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, zinātnieks Jānis Stradiņš, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, mācītājs Juris Rubenis un zinātnieks Vjačeslavs Kaščejevs. Balsojumā, kas notika no 9. līdz 25.jūlijam, kopumā piedalījās 930 cilvēku.

«Maratona mērķis ir veicināt bezmaksas enciklopēdijas Vikipēdija latviešu valodā papildināšanu un izmantošanu. Aicinot balsot par Latvijā viedākajiem ļaudīm, mēs lieku reizi atgādinām, cik bagātā zemē dzīvojam un, minot sabiedrībā zināmus cilvēkus, pievēršam cilvēku uzmanību tam, cik liela ir izglītības un zināšanu vērtība. Mūsu rosinātā maratona ideja ir ne tikai papildināt Vikipēdiju ar jauniem rakstiem, bet arī uzsvērt zināšanu pieejamības nozīmi, kas veicina ikviena iespējas būt zinošākam, gudrākam, sekmīgākam,» norāda «Norvik Bankas» Valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Balsojums notika divās kārtās – vispirms aicinājām cilvēkus izvirzīt kandidātus un desmit visbiežāk minētie ļaudis tika iekļauti balsojuma finālā. Balsot bija iespējams gan Vikipēdijas maratona vietnē Vikimaratons.lv, gan arī portālā Draugiem.lv. Balsojuma rezultāti:

  • Vaira Vīķe-Freiberga, sabiedriski politiska darbiniece, zinātniece, eksprezidente: 29% balsu;

  • Jānis Stradiņš, akadēmiķis, zinātņu vēsturnieks, bijušais Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents: 12% balsu;

  • Māra Zālīte, dzejniece un dramaturģe, sabiedriska darbiniece: 8% balsu;

  • Juris Rubenis, mācītājs, rakstnieks: 7% balsu;

  • Vjačeslavs Kaščejevs, fiziķis, LU asociētais profesors, Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis: 6% balsu.

Balsojumam tika izvirzīti arī komponists Raimonds Pauls, sociālantropologs, pasniedzējs Roberts Ķīlis, rakstnieks un tulkotājs Roalds Dobrovenskis, publiciste, rakstniece, žurnāliste Marina Kosteņecka, bijušais Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš.

Balsojumā aicinājām izvirzīt cilvēkus, kuri:

  • Ir izglītoti un ir sevi profesionāli pierādījuši;

  • Ir apveltīti ar labu reputāciju;

  • Ir atpazīstami;

  • Kuru viedoklī sabiedrība ieklausās.

Par «Norvik Bankas» rosināto Vikipēdijas maratonu:

No šā gada marta Latvijā tiek aktīvi popularizēta sabiedrības iesaiste Vikipēdijas papildināšanā latviešu valodā. Tas nepieciešamas, lai veicinātu latviešu valodas lietošanu mācību un izziņas procesā.

Vikipēdijas maratona ietvaros esam piesaistījuši partnerus (Latvijas Universitāte, Valsts Valodas centrs, Delfi.lv, Draugiem.lv, Latvijas Radio, Tilde) publiskojuši sabiedrībā zināmu cilvēku aicinājumu iesaistīties enciklopēdijas tapšanā (viņu vidū - rakstniece Inga Žolude, mūziķis Jānis Stībelis, bijušais LU rektors Mārcis Auziņš, sportists Andrejs Rastorgujevs u.c.), esam izvietojuši reklāmu presē un internetā, kā arī izveidojuši īpašu Vikipēdijas maratona tramvaju (11.maršruts).

Kopš kampaņas sākuma 2015.gada 11.martā, Vikipēdijas rakstu skaits ir ievērojami pieaudzis – no aptuveni 400 rakstiem mēnesī (pirms kampaņas) līdz aptuveni 1000 rakstiem mēnesī. Pašlaik Latvijas Vikipēdijā ir vairāk nekā 61 tūkstotis rakstu, kas nu jau pārsniedz rakstu skaitu Latvijas padomju enciklopēdijā! Tomēr aizvien vēl būtiski atpaliekam gan no Lietuvas (172 tūkstoši rakstu), gan Igaunijas (135 tūkstoši rakstu) Vikipēdijām.

Plašāk par maratona ieceri un norisi lasi www.vikimaratons.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu