Aizdevumu platforma «Mintos» turpinās sniegt savus pakalpojumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Savstarpējo aizdevumu platforma «Mintos» turpinās sniegt savus pakalpojumus, kā arī ieviesīs papildu pasākumus investoru un aizņēmēju aizsardzībai, šodien žurnālistiem sacīja «Mintos» līdzdibinātājs un valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Šulte.

Tāpat «Mintos» aicina Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) būt korektam ar publiskajiem paziņojumiem, kas balstīti uz pirmsšķietamiem pieņēmumiem un kas var radīt negatīvu ietekmi uz uzņēmumu.

PTAC pārstāve Sanita Gertmane norādīja, ka centrs ir saņēmis «Mintos» paskaidrojumus un PTAC viedoklis patlaban ir nemainīgs, taču lietas virzības procesā centrs izvērtēs un lems par tālākām darbībām.

«PTAC nav norādījis uz konkrētiem pārkāpumiem, kas būtu par pamatu darbības apturēšanai. Uzņēmuma darbībā nav pārkāpumu, lai pārtrauktu patērētāju kreditēšanu,» uzsvēra Šulte.

Apzinoties, ka pakalpojums ir jauns un inovatīvs, Latvijā pirmās savstarpējo aizdevumu platformas «Mintos» vadība aicina atbildīgās institūcijas izveidot darba grupu, lai izstrādātu regulējumu savstarpējo aizdevumu (peer-to-peer lending) un kolektīvās finansēšanas (crowdfunding) pakalpojumiem. Vienlaikus, komentējot PTAC paziņojumu, kurā aicināts pārtraukt darbību, Šulte norāda, ka strādā atbilstoši spēkā esošiem tiesību aktiem, līdz ar to pakalpojumus turpinās sniegt.

Tāpat «Mintos» no šodienas ievieš papildu aizsardzību investoriem -

trīs mēnešu laikā no šodienas «Mintos» garantēs atpirkt iegādātās aizdevumu daļas un investoriem atgūt ieguldīto naudu.

Tiek ieviesta arī papildu aizsardzība aizņēmējiem - iespēja trīs mēnešu laikā no kredīta saņemšanas dienas atteikties no kredīta, atgriežot pamatsummu un saņemot 100% kompensāciju visiem izdevumiem.

«Mēs pilnībā izprotam PTAC vēlmi maksimāli aizsargāt gan kredītņēmējus, gan investorus, tomēr

uzskatām, ka nedrīkst aizliegt pakalpojumu tikai tāpēc, ka tas ir jauns.

Lai padarītu pakalpojumu vēl drošāku, kā arī sekojot ārvalstu labās prakses piemēriem, esam nolēmuši ieviest papildu aizsargājošus mehānismus, kas pēc būtības risinās arī PTAC identificētos, pirmsšķietami saskatītos iespējamos riskus. Tomēr vienlaikus rosinām nekavējoties sākt darbu pie savstarpējo aizdevumu un kolektīvās finansēšanas pakalpojumu regulējuma izstrādes Latvijā, līdzīgi kā tas notiek, piemēram, Igaunijā,» sacīja Šulte.

Lai skaidrotu iespējamos riskus investoriem, platformā jau izvietoti pastiprinoši brīdinājumi, ka investīcijas nav apdrošinātas. Kamēr notiek konsultācijas ar valsts institūcijām,

«Mintos» trīs mēnešus dos iespēju investoriem atgriezt ar platformas palīdzību investēto naudu.

Investoram e-pastā jāinformē «Mintos» par to, ka vēlas pārdot veiktās investīcijas, pēc tam tās par nominālvērtību jāizliek pārdošanai otrreizējā tirgū. Ja desmit darba dienu laikā tās netiek pārdotas, «Mintos» veiks atpirkšanu. Tādējādi investori paši varēs izvērtēt un lemt par saviem riskiem un investīciju drošību, skaidroja Šulte.

Tāpat «Mintos» vadība jau šobrīd veic sarunas ar lielākajiem investoriem, kā arī analizē juridisko ietvaru, lai izvērtētu iespēju veidot brīvprātīgu «Mintos» platformas garantiju fondu, kurā investori ieguldītu nelielu daļu no saņemtajiem procentiem.

PTAC savā vēstulē pauž bažas, ka patērētājs nav aizsargāts, jo nav informācijas par to, kas ir patiesais kreditors. Šulte norāda, ka jau pašreizējos kreditēšanas līgumos ir norādīts, ka «Mintos» ir tiesības daļu vai visu prasījumu cedēt trešajām personām. Turklāt uzņēmums līdz šim nav saņēmis nevienu sūdzību no klientiem par šo jautājumu, jo klientiem pēc aizdevuma pilnīgas vai daļējas cesijas nekas nemainās. «Mintos» jebkurā gadījumā paliek šī aizdevuma apkalpotājs, uz kura kontu arī turpmāk jāveic aizdevuma ikmēneša atmaksas maksājumi.

Tomēr, domājot par kredītņēmēju papildu drošības izjūtu,

«Mintos» piedāvās iespēju trīs mēnešu laikā no kredīta saņemšanas dienas atteikties no kredīta, atgriežot atlikušo kredīta pamatsummu,

savukārt «Mintos» par saviem līdzekļiem segs visus iepriekšējos izdevumus, tostarp kredīta izsniegšanas komisiju, notāra izdevumus, valsts nodevas, samaksātos procentus, sacīja Šulte. Ja klients vēlēsies refinansēt aizdevumu kādā citā bankā vai pie licencēta nebanku kredītdevēja, kuram ir labāki kreditēšanas nosacījumi, «Mintos» neprasīs komisijas maksu par refinansēšanu, kā arī segs ar refinansēšanu saistītās izmaksas. Šāda iespēja attieksies uz jau noslēgtajiem līgumiem, kā arī tiem, kas tiks slēgti līdz 2015.gada 30.jūnijam. Ieviešot šos uzlabojumus, «Mintos» piedāvās klientam draudzīgākos nosacījumus kreditēšanai pret nekustamā īpašuma ķīlu Latvijā.

Vienlaikus «Mintos» vadība norāda, ka PTAC publiskajā paziņojumā ir sniedzis nekorektu informāciju par to, ka PTAC nav informēts par pakalpojumu. Ar PTAC pārstāvjiem AS «Mintos» vadība tikās 20.janvārī, savukārt 2.februārī tika organizēta kopīga tikšanās gan ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, gan PTAC pārstāvjiem. Atbilstoši likumam «Mintos» būtu jāsniedz informācija PTAC desmit darba dienu laikā no dienas, kad veiktas izmaiņas kreditēšanas pakalpojumu veidos. Neraugoties uz to, ka izmaiņas kreditēšanas pakalpojumu veidos netika veiktas, «Mintos» informēja PTAC par jauno pakalpojumu likumā noteiktajā termiņā.

Lai sāktu darbu pie savstarpējo aizdevumu un kolektīvās finansēšanas pakalpojumu regulējuma izstrādes, tuvākajos dienās «Mintos» vadība nosūtīs vēstules Ministru prezidentes birojam, Ekonomikas ministrijai, Finanšu ministrijai, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, Latvijas Bankai, Valsts ieņēmumu dienestam un citiem ar aicinājumu izveidot īpašu darba grupu šī jautājuma risināšanai, norādīja Šulte.

Vienlaikus «Mintos» apņemas līdz šā gada 31.martam, rūpīgi izanalizējot ārvalstu praksi, nākt ar savu redzējumu par tiesību normām, kuras būtu iestrādājamas regulējumā, lai tas būtu ilgtspējīgs un Latvija varētu būt labas prakses piemērs starptautiskajā vidē, piebilda Šulte.

Kā ziņots, PTAC 6.februārī izplatīja paziņojumu, mudinot patērētājus izvērtēt riskus, aizņemoties no «Mintos». Izsniedzot «Mintos» licenci patērētāju kreditēšanai, PTAC netika informēts par kolektīvās finansēšanas jeb tā saukto «crowdfunding» pakalpojumu. Tādēļ PTAC pieprasījis nekavējoties pārtraukt trešo personu jeb Latvijas vai ārvalstu fizisku vai juridisku personu piesaisti ieguldījumu veikšanai. PTAC pieprasa pārtraukt patērētāju savstarpējās finansēšanas, tostarp cesijas, līgumu slēgšanu ar ieguldītājiem. PTAC vērš patērētāju uzmanību, ka šāda veida investīciju pakalpojumi netiek īpaši regulēti ar konkrētiem normatīviem aktiem un var ietvert dažādus finanšu riskus.

PTAC konstatējis, ka «Mintos» piedāvātais kolektīvās finansēšanas pakalpojums tiek īstenots ar interneta jeb platformas starpniecību, kurā «Mintos» piedāvā investoriem izpirkt līdz 95% no kopējā prasījuma pret aizņēmēju, turklāt prasījumu iegāde platformā tiek balstīta uz cesijas pamata.

PTAC un Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informē, ka atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem Latvijā investīcijas ir tiesīgi piesaistīt tikai tādi tirgus dalībnieki, kuri saņēmuši FKTK licenci - kredītiestādes, ieguldījumu pārvaldes sabiedrības, ieguldījumu brokeru sabiedrības, alternatīvo ieguldījumu pārvaldnieki un krājaizdevu sabiedrības. Tā kā «Mintos» darbība nepakļaujas FKTK uzraudzībai, klienti, kas saņem minētā uzņēmuma pakalpojumus, nav aizsargāti ne ar vienu no valstī pieejamām aizsardzības shēmām, kā, piemēram, noguldījumu garantiju shēma kredītiestāžu noguldījumu gadījumā vai ieguldītāju aizsardzības shēma ieguldījumu pakalpojumu saņemšanas gadījumā no licencēta pakalpojumu sniedzēja.

PTAC uzsver, ka «Mintos», neinformējot par izmaiņām tās pakalpojumos, bet sniedzot plašsaziņas līdzekļiem informāciju par tās piedāvāto pakalpojumu, ir pārkāpusi Ministru kabineta noteikumu prasības, kas varētu būt par pamatu PTAC tiesībām pieņemt lēmumu par izsniegtās licences patērētāju kreditēšanai apturēšanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem. PTAC sniedzis norādījumu «Mintos» nekavējoties pārtraukt trešo personu jeb Latvijas vai ārvalstu fizisku vai juridisku personu piesaisti ieguldījumu veikšanai «Mintos» un patērētāju savstarpējās finansēšanas, tostarp cesijas, līgumu slēgšanu ar ieguldītājiem.

«Mintos» ir savstarpējo aizdevumu («peer-to-peer lending») platforma, kuras izveidei piesaistīts starta kapitāls viena miljona eiro apmērā no riska kapitāla fonda «Skillion Ventures». Platformā «Mintos» pret nekustamā īpašuma ķīlu var saņemt aizdevumu, sākot no 8% gadā ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem, savukārt investoriem ir iespēja ieguldīt daļu savu brīvo līdzekļu ar atdevi līdz pat 15% gadā. Minimālā summa, ko investors var ieguldīt, ir 10 eiro. Nekustamo īpašumu vērtēšanu veic «Latio», savukārt visi aizdevuma līgumi tiek slēgti pie notāra.

Pirmais aizdevums tika izsniegts 2014.gada septembrī. Pagājušās nedēļas sākumā «Mintos» informēja, ka nedēļas laikā platformā «Mintos» investēti 250 400 eiro. Augstu interesi par iespēju ieguldīt izrādījuši arī starptautiskie investori, kuri veikuši ieguldījumus 30% apmērā no kopējās summas. Platformā ir veikuši investīcijas investori no Vācijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Francijas, Spānijas, Portugāles, Čehijas, Polijas, Īrijas, Luksemburgas, Beļģijas, Slovākijas, Slovēnijas un citām valstīm. Visaktīvāk no starptautiskajiem investoriem platformā ieguldījuši Vācijas iedzīvotāji.

Uzņēmuma darbu pārrauga profesionāla padome, kurā strādā advokātu biroja «Fort» partnere Ramona Miglāne, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins, kā arī «Superia Corporate Finance» partneris Mārtiņš Krūtainis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu