Kur pēc sasmalcināšanas nonāk vecās latu banknotes? (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz šim no apgrozības izņemta lielākā daļa latu banknošu un Latvijas Bankā sasmalcināti vairāk nekā 40 miljoni latu papīra naudas. Pirms vairākiem mēnešiem par iznīcinātās naudas otrreizēju izmantošanu interesi izrādīja dažādi uzņēmumi.

Līdz šā gada marta beigām komercbankās, Latvijas pastā un Latvijas Bankā

apmainīts 91% jeb 45 miljoni latu banknošu.

Latu banknotes pēc to izņemšanas no apgrozības nonāk Latvijas Bankas naudas glabātavā, kur tiek sasmalcinātas. Tomēr pretēji iepriekš izskanējušām dažādām iecerēm par šīs sasmalcinātās naudas otrreizēju izmantošanu tā

teju visa ar atkritumu mašīnām nogādāta izgāztuvē.

«Mums bija zināma interese pagājušā gada otrajā pusē, gada beigās no atsevišķiem uzņēmumiem; mēs nerīkojam nekādus konkursus, jo parasti šī nauda tiek izvesta attiecīgi tur, kur nonāk atkritumi,» skaidro LB Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

Proti, lai arī atsevišķi uzņēmumi iepriekš izrādīja interesi par iznīcināto banknošu izmantošanu savām vajadzībām, piemēram, kurināšanai, ne ar ko reālu tas nebeidzās. Pirms nepilniem četriem mēnešiem LNT TOP 10 stāstīja, ka arī Igaunijai neveicās ar naudas izmantošanu kurināšanai, jo naudas kokvilnas papīrs vairāk gruzd, nekā dod karstumu. Ungārijā savukārt sasmalcinātā nauda tika sajaukta ar malku un, piemēram, kādam pansionātam ļāva ievērojami samazināt apkures rēķinus.

«Super! Par velti piedāvā jaunu kurināmo. Vai naudu nevajag? Vispār jau man liekas, ka siltumuzņēmumi to varētu ņemt pretī, jo šāds sapresētais paraugs ir pietiekami mīksts, lai krāsnīs izjuktu, un tā varētu būt normāla piedeva šķeldai,» domā «Latvijas siltumuzņēmumu asociācijas» vadītājs Andris Akermanis.

Latvijas Bankā bija vērsies uzņēmējs, kurš mēģinājis bez maksas dabūjamo smalkmi jaukt kopā ar skaidām un panākt siltuma efektu, taču pēc izmēginājumiem no šīs ieceres atteicies.

Salīdzinoši mazos apjomos sasmalcinātie lati izmantoti dažādu mākslas darbu tapšanā,

tostarp gan traukiem, gan gleznās.

«Mums ir bijuši atsevišķi interesenti arī no tiem māksliniekiem; uzreiz teikšu - mums ir ļoti grūti gan drošības, gan loģistikas dēļ nodrošināt ar kaut kādiem maisiem, tad tas ir roku darbs, ka kādam būtu kaut kas jānes. Tā ka mēs pārsvarā atsakām šādiem lūgumiem,» skaidro Blūms.

Līdz šim sasmalcinātas un izvestas teju visas saņemtās latu naudaszīmes. Patlaban latu naudaszīmes Latvijas Bankā turpina ienākt nelielos apjomos no komercbankām, kurās latus pret eiro vēl var apmainīt līdz jūnija beigām. Smalcināšanas mašīnās vienlaikus gan sākušas nonākt arī sabojātās eiro banknotes.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu