«Eurostat»: Latvijā aprīlī bijis trešais mazākais ražotājcenu kāpums ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā aprīlī gada izteiksmē rūpniecības ražotājcenas pieauga par 1,8%, kas ir trešais mazākais kāpums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ES statistikas pārvaldes «Eurostat» piektdien publicētie dati.

Mazāks nekā Latvijā ražotājcenu kāpums bijis vien Maltā (+0,8%) un Slovēnijā (+1,3%).

Savukārt straujākais rūpniecības ražotājcenu kāpums aprīlī gada izteiksmē fiksēts Beļģijā (+12,8%), Nīderlandē (+8,7%), Lielbritānijā (+8,1%), Ungārijā (+6,7%) un Grieķijā (+6,4%). Lietuvā - tāpat kā Zviedrijā - rūpniecības ražotājcenas aprīlī salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn pieaugušas par 5,1%, bet Igaunijā - tāpat kā Somijā - kāpums bijis par 4%.

Ražotājcenas aprīlī salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn pieauga visās ES dalībvalstīs, izņemot Luksemburgu, kur bijis 2,7% samazinājums.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi rūpniecības ražotājcenas martā pieauga 16 ES dalībvalstīs. Lielākais kāpums bijis Bulgārijā (+1,3%), Grieķijā (+0,6%), kā arī Latvijā un Lielbritānijā (abās valstīs +0,5%). Lietuvā, Slovēnijā un Vācijā ražotājcenas aprīlī mēneša izteiksmē kāpa par 0,3%, bet Igaunijā, Austrijā, Čehijā, Kiprā un Ungārijā - par 0,2%.

Maltā, Portugālē un Spānijā rūpniecības ražotājcenas aprīlī saglabājās šā gada trešā mēneša līmenī, bet pārējās deviņās ES dalībvalstīs reģistrēts kritums. Lielākais ražotājcenu samazinājums mēneša izteiksmē bijis Īrijā (-0,9%), Zviedrijā (-0,7%), kā arī Francijā un Slovākijā (abās valstīs -0,6%).

ES dalībvalstīs vidēji ražotājcenas aprīlī salīdzinājumā ar šo pašu mēnesi pērn pieauga par 4,8%, bet eirozonā kāpums bija 4,3%. Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotājcenas aprīlī gan ES, gan eirozonā saglabājās stabilas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu