«Biodegvielai» atkārtoti aptur licenci etilspirta ražošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atkārtoti pieņēmis lēmumu par akcīzes preču ražošanas licences apturēšanu etilspirta ražotājam SIA «Biodegviela», informēja uzņēmuma valdes loceklis Aleksejs Aleksejevs.

Kā norādīts «Biodegvielas» paziņojumā, VID uz nenoteiktu laiku atņēmis speciālo atļauju darbībai ar akcīzes precēm, kas faktiski nozīmējot jebkādas saimnieciskās darbības pārtraukšanu un maksātnespēju. Tādēļ bez darba palikuši 70 darbinieki, uzņēmums nespēj norēķināties ar piegādātājiem un sadarbības partneriem, kuriem nepieciešams piegādāt etilspirtu vairāk nekā 270 000 eiro apmērā, savukārt viena dīkstāves diena uzņēmumam radot zaudējumus vairāk nekā 30 000 eiro apmērā.

Tiekot apdraudēta arī elektroenerģijas ražošana obligātā iepirkuma ietvaros. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izsniegto atļauju ir noteikti konkrēti nosacījumi un termiņi, kuri ir jāizpilda.

Kā apgalvo arī Aleksejevs, līdz ar to neesot iespējams laicīgi veikt kārtējo nodokļa parāda maksājumu - vairāk nekā 30 000 eiro.

«Biodegviela» aicina finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) un ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V), kā arī Korupcijas un noziedzības apkarošanas biroju izvērtēt VID vadītājas Ināras Pētersones, VID Akcīzes preču aprites daļas vadītājas Baibas Šmites-Roķes un viņu pakļautībā esošo darbinieku rīcību, «mērķtiecīgi iznīcinot vienīgo etilspirta ražotni Latvijā».

Tiek uzsvērts, ka «Biodegviela» ir vienīgā etilspirta ražotne Latvijā un vienīgā biogāzes stacija, kas ražo elektroenerģiju no etilspirta ražotnes atkritumiem, kā arī viens no lielākajiem darba devējiem Madonas novadā. Uzņēmumā tiek nodrošinātas vairāk nekā 70 darbvietas, uzņēmums sadarbojas ar Latvijas zemniekiem, kas piegādā Latvijā audzētus graudus. Pēdējo divu gadu laikā «Biodegviela» nodokļos Latvijas valstij ir samaksājusi 500 000 eiro.

VID skaidro, ka «Biodegviela» nav vienīgais etilspirta ražotājs Latvijā. Tāpat VID uzsver, ka publiski paust VID rīcībā esošo vai kontroles gaitā atklāto informāciju par noteiktu nodokļu maksātāju VID liedz likums par «Nodokļiem un nodevām». Līdz ar to tiek sniegts vispārīgs situācijas skaidrojums. Ja konstatētie pārkāpumi uzņēmuma darbībā liecina par ilgstošu un sistemātisku normatīvo aktu spirta aprites jomā neievērošanu, tad tiek radīti priekšnosacījumi iespējai izvairīties no nodokļu nomaksas.

Kā skaidro VID, ņemot vērā to, ka komercdarbība ar akcīzes precēm ir ar paaugstinātu nelegālās akcīzes preču infiltrācijas risku, pie šādiem apstākļiem, atļaujot komersantam turpināt komercdarbību ar spirtu, pastāv augsts risks nodarīt zaudējumus valsts budžetam, jo akcīzes nodokļa likme pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, tostarp spirtam, saskaņā ar likumu «Par akcīzes nodokli» ir 1400 eiro par 100 litriem absolūtā spirta. Līdz ar to, anulējot komersanta licenci apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai, vienmēr tiek vērtēts, vai sabiedrības ieguvums ir lielāks nekā komersanta tiesību ierobežojums un vai šāds lēmums uzskatāms par samērīgu un nepieciešamu sabiedrības interešu aizsardzībai.

Gadījumos, kad par būtiskiem akcīzes preču aprites pārkāpumiem tiek pieņemts lēmums anulēt speciālo atļauju akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai atbilstoši tiesību aktos noteiktajam, komersantam ir tiesības mēneša laikā pārsūdzēt VID amatpersonas pieņemto lēmumu VID ģenerāldirektoram.

Kā ziņots, analogas problēmas starp uzņēmumu un VID radās arī pērn decembrī. Iepriekš, 27.novembrī, veicot pārbaudi, VID konstatēja pārkāpumus etilspirta un tā ražošanas izejvielu aprites jomā, par ko tika sākta un turpinās administratīvā pārkāpuma lietvedība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normām. Līdz ar to uzņēmuma licences darbība tika apturēta uz laiku, līdz tika novērsti etilspirta ražotnē konstatētie būtiskie akcīzes preču aprites pārkāpumi.

Saskaņā ar «Firmas.lv» datiem «Biodegviela» 2014.gadā strādāja ar 6,47 miljonu eiro apgrozījumu un viena miljona eiro zaudējumiem, savukārt gadu iepriekš apgrozījums bija 4,57 miljoni, bet zaudējumi - 2,65 miljoni eiro.

Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

Uzņēmums dibināts 2004.gadā ar 4 067 980 eiro pamatkapitālu, un tas pieder Kiprā reģistrētai kompānijai «Ibifon Consulting».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu