Lielāko daļu biļetes pašizmaksas veidojot atalgojums un nodokļi; degvielas izmaksas - 6%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Jaunās biļetes cenas Rīgas sabiedriskajā transportā - 1,15 eiro - pašizmaksas lielāko daļu veidojot atalgojums uzņēmuma darbiniekiem kopā ar sociālo nodokli, šodien pausts Rīgas domes preses brīfingā.

Atalgojums kopā ar sociālo nodokli veido 36% no pašizmaksas jeb 0,42 eiro. Savukārt degvielas izmaksas, kas aprēķinātas pēc samazinātajām degvielas cenām 2014.gada nogalē, vienas biļetes pašizmaksā pēc «Rīgas satiksmes» pārstāvju aplēsēm ir 0,08 eiro jeb 6%.

Bemhens skaidroja, ka tieši dīzeļdegvielas cenas samazinājums kopumā ir mazāks - par 12%, kamēr vidēji degvielas cena mazumtirdzniecības tirgū ir kritusies pat par trešdaļu. «Rīgas satiksme» autobusiem iepērk dīzeļdegvielu par vairumtirdzniecības cenām.

Nākamo lielāko daļu viena brauciena pašizmaksā veidojot amortizācijas izmaksas - 0,20 eiro jeb 17%. Izmaksas par rezerves daļām veidojot 13% jeb 0,15 eiro, tādas pašas izmaksas - 0,15 eiro - veidojot tādi izdevumi kā apdrošināšana, valsts nodevas un nodokļi, ēku un teritoriju uzturēšanas izmaksas.

5% no pašizmaksas jeb 0,05 eiro veidojot elektroniskās norēķinu sistēmas uzturēšana un apkalpošana, 4% jeb 0,05 eiro veidojot procenti par aizdevumiem, bet 3% no pašizmaksas jeb 0,04 eiro veidojot elektroenerģijas izmaksas. Arī informācijas sistēmu uzturēšanas un apkalpošanas izmaksas pēc «Rīgas satiksmes» pārstāvju aplēsēm veido 3% jeb 0,04 eiro no pašizmaksas. Kopumā viena brauciena pašizmaksa ir aptuveni 1,18 eiro, ieskaitot 12% pievienotās vērtības nodokli. Šī pašizmaksa ir par 0,02 eiro mazāka, nekā tika aprēķināts iepriekš.

Aprēķinot minēto viena brauciena cenu, uzņēmuma pārstāvji esot ņēmuši vērā visus Valsts kontroles aizrādījumus 2014.gada vasarā un iesnieguši arī atskaiti par Valsts kontroles ierosinājumiem par situācijas uzlabošanu, uzsvēra Bemhens.

Kā ziņots, Valsts kontrole pēc pārbaudes secināja, ka Rīgas sabiedriskā transporta tarifs ir nepamatoti paaugstināts un izteica uzņēmumam 14 ieteikumus situācijas uzlabošanai.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka valdība tā arī nav piekritusi sadarboties ar Rīgas domi pilsētas sabiedriskā transporta finansēšanā, kā arī to, ka ir traucēts piemērot atšķirīgus apmaksas noteikumus rīdziniekiem un nerīdziniekiem, no šī gada 1.februāra stāsies spēkā jaunas biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā, informēja Rīgas domē.

Pēc «Rīgas satiksmes» izmaksu aprēķiniem, jaunā pilnās biļetes cena Rīgas sabiedriskajā transportā no februāra būs 1,15 eiro. Tas nozīmē, ka ikvienam cilvēkam, kurš neietilpst kādā no pasažieru kategorijām, kam dome noteikusi atlaides - neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas - biļete maksās 1,15 eiro.

Šogad Rīgā tiks saglabātās visas esošās atlaides un brīvbiļetes, bet daudzām plašām grupām tiks noteiktas jaunas atlaides, saglabājot viņiem esošās biļešu cenas.

Nestrādājošie pensionāri, skolēni, visu grupu invalīdi arī turpmāk Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas. Skolotājiem, pilna laika studentiem, daudzbērnu ģimenēm un citu pasažieru kategorijām, kurām ir tiesības saņemt atlaides, braukšanas maksa nemainīsies un paliks 2014.gada līmenī. Strādājošie pensionāri arī saņems braukšanas maksas atlaidi, kas ļaus viņiem saglabāt līdzšinējo viena brauciena cenu - 0,60 eiro.

Tiks piešķirta jauna atlaide nepilna laika studentiem, kas turpmāk saņems tādu pašu atlaidi kā pilna laika studenti, proti, par vienu braucienu maksās 0,30 eiro.

Rīgas dome arī turpinās būtiski dotēt abonementu biļešu cenas «Rīgas satiksmes» pastāvīgajiem klientiem. Rezultātā abonementu biļešu cenas tiks palielinātas ļoti piesardzīgi un dažas cenas joprojām saglabāsies zemākas, nekā tās bija 2013.gadā. Piemēram, dārgākajai mēnešbiļetei (visiem transporta veidiem, visiem maršrutiem, visām mēneša dienām) cena palielināsies par 25% - no 40 eiro līdz 50 eiro. 2013.gadā cena šai biļetei bija 45,90 latu jeb 65,50 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu