Zakulis: Šogad banku kopējais kredītportfelis varētu atkal uzrādīt pieaugumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Šogad varētu tikt sasniegts lūzuma punkts un Latvijā banku kopējais kredītportfelis atkal varētu uzrādīt pieaugumu, atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

«Kopumā uzlabojusies gan kredītu kvalitāte, gan pieaudzis izsniegto kredītu apmērs. Tas viss ļauj pat cerēt, ka šis gads varētu būs tas, kurā panāksim lūzumu, kad kopējais kredītportfelis atkal lēnām un prātīgi, bet pakāpeniski augs,» teica Zakulis.

Viņš minēja, ka tostarp šogad uzņēmumu kreditēšana pakāpeniski pieņemas spēkā, gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzot 600 miljonus eiro, kas ir par apmēram 90 miljoniem eiro jeb 18% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt mājsaimniecību jaunie kredīti mājokļa iegādei turpināja mēreni pieaugt - 2015.gada pirmajos sešos mēnešos mājsaimniecībām kļuva pieejami kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un remontam 127 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,4% vairāk salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn.

Zakulis arī norādīja, ka sektoru dalījumā vairāk jaunu kredītu pieprasīts un saņemts nekustamo īpašumu, būvniecības, kā arī tirdzniecības, lauksaimniecības, informācijas tehnoloģiju nozarēm. Savukārt pēc pašreizējā kredītportfeļa apmēra visstraujāk tas pieaudzis informācijas tehnoloģiju (par 31 miljonu eiro), nekustamā īpašuma un būvniecības (par 21 miljonu eiro), citu pakalpojumu (par 17 miljoniem eiro), lauksaimniecības (par 16 miljoniem eiro), kā arī apstrādes rūpniecības (par 4,5 miljoniem eiro) jomā.

Pēc FKTK priekšsēdētāja teiktā, turpmākajā kreditēšanas attīstībā daudz kas būs atkarīgs no norisēm ārējā vidē un to ietekmes uz tirgus dalībnieku noskaņojumu, tajā skaitā pārliecību par spēju uzņemties un segt savas saistības, investīciju atdevi.

FKTK nodarbojas ar Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kā arī privāto pensiju fondu uzraudzību. Komisija sāka darbu 2001.gada 1.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu